Έπιασες το παιδί σου να αυνανίζεται; Δες πώς πρέπει να αντιδράσεις…

115

 

Ως γονείς είναι ωφέλιμο να δώσετε χώρο και χρόνο στο παιδί σας ώστε να ωριμάσει σωματικά, χωρίς να επικρίνετε τον αυνανισμό τους, καθώς μια τέτοια στάση θα μπορούσε να του δημιουργήσει ενοχές και φόβο.

Ένας τρόπος για να χειριστούν οι γονείς μια τέτοια κατάσταση είναι με τη μέθοδο «απόσπασης της προσοχής». Δηλαδή χωρίς να επκεντρωθούν στη συγκεκριμένη συμπεριφορά, να προσπαθήσουν να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού, κατευθύνοντας το προς μια άλλη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, μπορούν να του δείξουν κάτι άλλο, να του δώσουν ένα παιχνίδι του, να καλέσουν το παιδί να δουν μαζί τηλεόραση κ.ο.κ. Τέλος, οι γονείς, μετά τα τρία του χρόνια, ως κομμάτι της ανατροφής του, πρέπει απλά να του μάθουν τη αιδώ: δηλαδή ότι μπορεί να χαϊδεύεται αλλά όχι μπροστά στους άλλους. Εφόσον, λοιπόν, ο αυνανισμός γίνεται μέσα στον ιδιωτικό χώρο του παιδιού, είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά που το βοηθάει να ανακαλύψει τον εαυτό του και να μεταβεί ομαλά και σταδιακά προς την εφηβεία και την ενηλικίωση.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, καλό είναι οι γονείς να είναι περισσότερο παρατηρητικοί. Όπως συμβαίνει και με όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του παιδιού, έτσι και ο παιδικός αυνανισμός αν φθάσει σε ακραία όρια, γίνεται πρόβλημα ή μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιου ήδη υπάρχοντος προβλήματος. Το παιδί μπορεί να καταφεύγει στον αυνανισμό για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, όταν δεν λαμβάνει την ευχαρίστηση, την ικανοποίηση από το περιβάλλον του ή όταν δέχεται πίεση. Η πίεση θα μπορούσε να προέρχεται από πολλές πηγές: από αλλαγή στις συνήθειες της οικογένειας, από αγχωμένους γονείς ή από γονείς που τσακώνονται η από γονείς που δεν ασχολούνται καθόλου με το παιδί. Στερημένα ή δυστυχισμένα παιδιά καταφεύγουν στα γεννητικά τους όργανα για παρηγοριά και αναπλήρωση. Αν σας ανησυχεί η συμπεριφορά του παιδιού σας και ο αυνανισμός έχει φθάσει σε ακραία όρια, καλό είναι να ζητήσετε την γνώμη κάποιου ειδικού.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο , κάντε Like στη σελίδα μας

Focus Music το καλύτερο ραδιόφωνο

   athensmagazine.gr