“Βόμβα” Σαπέν! “Το ΔΝΤ ζητά να υπογράψει τα μέτρα και η ΝΔ” – Διαψεύδει το Ταμείο

49

– Δέσμευση και από την αντιπολίτευση για τα νέα μέτρα ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
– Το αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν μετά το Ecofin
– “Το ΔΝΤ ζητά από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019” είπε ο Γάλλος υπουργός
– Αξιωματούχος του Ταμείο διέψευσε στο Bloomberg τον Γάλλο υπουργό
– Ο Σαπέν κάλεσε το Ταμείο να αναλάβει τις ευθύνες του στο ελληνικό πρόγραμμα
– “Καρφιά” κατά Σόιμπλε: Μη σοβαρή η πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια!
– Μίλησε για εμμονές του ΔΝΤ σε εργασιακά και συντάξεις

Να δεσμευτεί και η αντιπολίτευση, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, για τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η Ελλάδα μετά το 2019 ζητά το ΔΝΤ. Την αποκάλυψη “βόμβα” έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών του Ecofin (Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Ο Γάλλος υπουργός δεν απέφυγε να ρίξει αιχμές κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και να κατηγορήσει το Ταμείο για εμμονές, σημειώοντας με έμφαση πως δεν μπορεί να φανταστεί πως κάποιος θα ζητούσε κάτι ανάλογο από τη Γαλλία.

«Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.

O Γάλλος υπουργός κάλεσε το ΔΝΤ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να κοστίσουν πολύ στην Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Σαπέν, ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που έγινε από άλλους (σ.σ. βλέπε Σόιμπλε) για λόγους τεχνογνωσίας και αξιοπιστίας. Ωστόσο, πλέον, είναι παρόν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση μαζί με το ΔΝΤ.

Επίσης, χαρακτήρισε «εμμονή» του ΔΝΤ τα εργασιακά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες. «Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις για το δημοσιονομικό σύστημα και κυρίως τις συντάξεις», σημείωσε, τονίζοντας ότι το «περίεργο» στη στάση του ΔΝΤ, είναι ότι «ζητά από την ελληνική αντιπολίτευση να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης». «Πρέπει να είμαστε λογικοί από πολιτικής απόψεως», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί καν να φανταστεί την περίπτωση να ζητούσε κάποιος το ίδιο από τη Γαλλία.

Ερωτηθείς σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ, ο κ. Σαπέν απάντησε πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018 και το χρέος. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «μη σοβαρό» το αίτημα για διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αν σας άρεσε το άρθρο , κάντε Like στη σελίδα μας

http://focusmusic.gr/images/music%20main%20.jpg