Για το «κέντρο φιλοξενίας» προσφύγων στο Μενίδι

101

Ερώτηση προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης σχετικά με το «κέντρο φιλοξενίας» των προσφύγων στο Μενίδι.

Αναλυτικά, το κείμενο:

«ΕΡΩΤΗΣΗ:

Προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: Για το «κέντρο φιλοξενίας» προσφύγων στο Μενίδι.

Σε γιαπί στο Μενίδι, κάτω από άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες, στοιβάζονται δεκάδες πρόσφυγες, όπως διαπιστώθηκε τυχαία από μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για χρωστούμενα δεδουλευμένα σε μετανάστη εργάτη, από τον εργολάβο που έχει αναλάβει τη μετατροπή του κτιρίου σε «κέντρο φιλοξενίας» προσφύγων.

Εβδομήντα τρεις (73) Σύροι πρόσφυγες ζουν ο ένας πάνω στον άλλον σε όροφο οικοδομής περιφραγμένο με μια τζαμαρία. Ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτες, ενώ οι οικοδομικές εργασίες στους υπόλοιπους ορόφους συνεχίζονται. Τα σκουπίδια πνίγουν τον περίγυρο της οικοδομής, ενώ το φαγητό μαγειρεύεται στο υπόγειο του κτιρίου. Πολλοί από τους «φιλοξενούμενους» μάλιστα καταγγέλλουν δηλητηριάσεις.

Η κυβέρνηση – και όλοι όσοι υπερασπίζονται τις αποφάσεις της ΕΕ για το προσφυγικό – φέρει ακέραια την ευθύνη για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, στη χώρα μας, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της, που αφήνει τις διάφορες ΜΚΟ να οργιάζουν και να λυμαίνονται τα κοινοτικά κονδύλια, χωρίς κανένα μάλιστα έλεγχο για την τήρηση των προϋποθέσεων ασφαλούς και αξιοπρεπούς φιλοξενίας των προσφύγων – μεταναστών.

Σύμφωνα με την «κατάσταση προσφυγικών ροών» που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο, 21.785 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε σπίτια, ξενοδοχεία και άλλους χώρους, με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και των ΜΚΟ. Μάλιστα, στα τελευταία στοιχεία του υπουργείου οι «φορείς της κοινωνίας των πολιτών» και οι ΜΚΟ εμφανίζονται να φιλοξενούν 6.645 πρόσφυγες, ενώ και για τις λοιπές κατηγορίες της φιλοξενίας σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία υπάρχει έμμεση εμπλοκή των ΜΚΟ. Το ίδιο ισχύει και για τη φιλοξενία της πλειοψηφίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες από την οικοδομή του Μενιδίου σε κατάλληλο, ασφαλή και στεγασμένο χώρο, γενικότερα για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής, με ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν και κατάλληλη σίτιση, διερμηνεία και νομική αρωγή, με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ;
  • Γνωρίζει επακριβώς το αρμόδιο υπουργείο τα διαμερίσματα, ξενοδοχεία και λοιπούς χώρους φιλοξενίας, εκτός από τους καταυλισμούς, τα οποία διαχειρίζονται ΜΚΟ με βάση το πρόγραμμα «επιδότησης ενοικίου» και άλλα αντίστοιχα προγράμματα;
  • Γνωρίζει ποιες ακριβώς ΜΚΟ εμπλέκονται στα παραπάνω προγράμματα;».

Ελέγχει το υπουργείο την κατάσταση σε αυτά τα κτίρια, τις συνθήκες διαμονής και υγιεινής, τη σίτιση κ.λπ. ή διάφορες επιτήδειες ΜΚΟ συνάπτουν συμβάσεις με εξίσου επιτήδειους δήθεν «ιδιοκτήτες ξενοδοχείων», για να παίρνουν τα κονδύλια που αφειδώς διαθέτει σε αυτούς η ΕΕ και η κυβέρνηση, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των προσφύγων;

Ασχολείται κάποια κρατική υπηρεσία με τα παιδιά που διαμένουν σε αυτούς τους χώρους φιλοξενίας και αν συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία;».

 

http://www.902.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο , κάντε Like στη σελίδα μας

http://focusmusic.gr/images/music%20main%20.jpg