«ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ» για τον Δήμο Γαλατσίου (Δ.Τύπου)

121

Η Κοινωνική Υπηρεσία και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Γαλατσίου οργάνωσαv επιτυχώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τη δράση πρόληψης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης «Εβδομάδα Υγείας».

Από τις 9 έως τις 20 Μαΐου διεξήχθησαν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις και ομιλίες με θέματα που αφορούν την υγεία, την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών.

Σκοπός της «Εβδομάδας Υγείας» ήταν αφενός η κάλυψη αναγκών ατόμων που για κοινωνικοοικονομικούς λόγους δεν εξετάζονται συχνά, και αφετέρου η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του γενικού πληθυσμού, όσον αφορά στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση ασθενειών.

Για την πραγματοποίηση της δράσης συνέβαλαν επιστήμονες,  φορείς και μέλη του Τοπικού Δικτύου Αλληλεγγύης για την Υγεία, είτε με πραγματοποίηση ομιλίας, είτε/και με παροχή δωρεάν εξετάσεων.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Υγείας πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις αίματος, οδοντιατρικοί έλεγχοι, σπιρομετρήσεις, τεστ ΠΑΠ, υπέρηχοι μαστών, γυναικολογικοί υπέρηχοι, υπέρηχοι θυρεοειδούς αδένα, ηλεκτροκαρδιογραφήματα, πανοραμικές ακτινογραφίες οδόντων, μετρήσεις σακχάρου- χοληστερίνης- αρτηριακής πίεσης, εξέταση σπίλων, λιπομετρήσεις, ορθοπεδικές εξετάσεις για ενήλικες και παιδιά, εξετάσεις από ωτορινολαρυγγολόγο, ενδοκρινολόγο και ομοιοπαθητικό.

Οι ομιλίες είχαν την παρακάτω θεματολογία:

  • Ο κύριος Βάσσος Δημήτριος, Ψυχίατρος, μίλησε για το Στρες, το Άγχος και την Κατάθλιψη, αναλύοντας τις αιτίες που προκαλούν στρες, τις διαφορές του από το άγχος, τα συμπτώματα κατάθλιψης, και πρότεινε απλούς τρόπους αντιμετώπισης του στρες και του άγχους πριν τη βοήθεια ειδικού: αναπνοές, γυμναστική, σωστός ύπνος και διατροφή. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της θεραπείας και της συμβουλής ειδικού σε περιπτώσεις κατάθλιψης.

  • Η κυρία Κοτρώτσου Ειρήνη, Ψυχολόγος, μίλησε για τη νόσο Alzheimer και τις άλλες μορφές άνοιας, περιέγραψε την εικόνα του ανοϊκού ασθενή, τη σημαντικότητα της πρόληψης και έδωσε πληροφορίες για τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξει το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον, ώστε να απευθυνθεί εγκαίρως σε κάποια κατάλληλη δομή. Σημαντικά πρώιμα σημάδια άνοιας είναι η λάθος τοποθέτηση αντικειμένων στο σπίτι, το χάσιμο αντικειμένων και η συνεχής επανάληψη ερωτήσεων..

  • Η κυρία Νίκα Αννέλα, υπεύθυνη επικοινωνίας της ψυχογηριατρικής εταιρείας «ο Νέστωρ», παρουσίασε τις δομές και τις υπηρεσίες της εταιρείας που απευθύνονται στους ασθενείς με άνοια, στους φροντιστές τους και σε υγιείς ηλικιωμένους. Επιπλέον, παρουσίασε το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα “160 plus” για εξειδικευμένη κατ’οίκον φροντίδα στην άνοια.

  • Η κυρία Καρούσου Μαρία, Μικροβιολόγος μίλησε για τη σημαντικότητα της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, την έλλειψη και την δυσκολία πρόσληψής της παρόλη την ηλιοφάνεια της περιοχής μας, και πρότεινε τρόπους ώστε να γίνεται πιο εύκολη η πρόσληψη και απορρόφηση της.

  • Η κυρία Πασχάλη Δέσποινα, Ψυχολόγος, πρότεινε την υιοθέτηση πρακτικών ανάδειξης των θετικών στοιχείων και συμπεριφορών που παρουσιάζουν τα παιδιά, αποφεύγοντας την επίπληξη/τιμωρία, ώστε να γίνουν υπεύθυνοι, αισιόδοξοι και ανεξάρτητοι ενήλικες.

  • Η κυρία Σουλιώτη Έστερ, Ψυχολόγος, μίλησε για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς όσο τα παιδιά τους βρίσκονται στην εφηβεία και έδωσε πρακτικές συμβουλές στους γονείς ώστε να αμβλύνονται οι εντάσεις και να ξεπερνιούνται τα θέματα που προκύπτουν. «Πρέπει να αφουγκραζόμαστε περισσότερο τις ανάγκες των εφήβων και να είμαστε πιο ελαστικοί στην τήρηση των ορίων, σε σχέση με άλλες ηλικίες».

  • Ο κύριος Βαρσαμάς Θεόδωρος, Υπεύθυνος Ομάδας Διάσωσης Γαλατσίου και Εκπαιδευτής Διάσωσης και Πρώτων Βοηθειών, έδωσε βασικές οδηγίες σχετικά με τις πρώτες βοήθειες, εστιάζονται στον παιδικό πληθυσμό και τις ιδιαιτερότητές του, επικοινωνώντας αμφίδρομα με το κοινό και δίνοντας παραδείγματα. Τόνισε ότι η παροχή πρώτων βοηθειών είναι πολύ σημαντική αλλά πρέπει να κάνουμε μόνο όσα γνωρίζουμε, ώστε να μην επιβαρύνουμε την κατάσταση του ασθενή.

  • Η κυρία Χουντή Αρετή, Παιδοορθοπεδικός, ανέπτυξε τρία συνήθη ορθοπεδικά θέματα που παρουσιάζονται σε παιδιά, τα οποία με έγκαιρη διάγνωση μπορούν να λύσουν πολλά προβλήματα και να αποτρέψουν επίπονες θεραπείες. Συγκεκριμένα, αρχικώς ανέφερε στοιχεία για την αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου και εξήγησε την σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσής της στα νεογνά. «Μία υπερηχογραφική εξέταση ισχίων κατά τις πρώτες μέρες της ζωής, μπορεί να προλάβει επίπονες καταστάσεις και θεραπείες για την υπόλοιπη ζωή του παιδιού», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια μίλησε για Βλαισοπλατυποδία (Πλατυποδία), ενώ στο τέλος μίλησε για αρθραλγίες σε παιδιά, οι οποίες είναι υπαρκτές, αρκετές φορές έντονου βαθμού και ποικίλης φύσεως.

  • Ο κύριος Καλαμάτας Γεώργιος, Ορθοδοντικός, μίλησε για τις σύγχρονες δυνατότητες στην ορθοδοντική θεραπεία των ενηλίκων αναφέροντας τρόπους και τεχνικές με τους οποίους ένας ενήλικας μπορεί να προβεί σε ορθοδοντική θεραπεία η οποία να μην είναι ορατή και να μην τον δυσκολεύει στην καθημερινότητά του.

  • Ο κύριος Δουμάνης Ιωσήφ, Εκπαιδευτής της Ομάδας Διάσωσης Γαλατσίου, ενημέρωσε σχετικά με τα υλικά των φαρμακείων αυτοκινήτου και κατέρριψε γνωστούς μύθους και λάθη που έχουμε μάθει να κάνουμε κατά την παροχή πρώτων βοηθειών, αναλύοντας τις κινήσεις που πρέπει να κάνει κάποιος για να χορηγήσει τις πρώτες βοήθειες σε διάφορες καταστάσεις. «Όταν κάποιο άτομο λιποθυμήσει, αλλά συνεχίζει να αναπνέει, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τρέχουμε όλοι να του φέρουμε νερό, να ρίχνουμε νερό ή χαστούκια στο πρόσωπό του ή να του δίνουμε να μυρίσει διάφορα. Η σωστή αντιμετώπιση είναι να τον βάλουμε να ξαπλώσει απαλά στο πλάι, εκτείνουμε το κεφάλι και χαλαρώνουμε τα ρούχα του, ώστε να αναπνέει καλά. Μόλις συνέλθει, πρέπει να δει γιατρό.»

  • Ο κύριος Άθως Όθωνος, ιατρός Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, ανέφερε ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα κινητοποιούν, με φυσικό τρόπο και χωρίς παρενέργειες, τόσο τους σωματικούς όσο και τους ψυχικούς θεραπευτικούς μηχανισμούς του ασθενούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την προσωρινή ανακούφιση ή καταστολή των συμπτωμάτων αλλά και την αιτιολογική και ριζική θεραπεία πολλών σωματικών και ψυχικών παθήσεων. Επιπλέον, βελτιώνεται σημαντικά η γενική σωματική και ψυχική κατάσταση του ατόμου.

  • Η κυρία Βέρρα Προκοπία, Δερματολόγος, ανέπτυξε τα συνήθη δερματολογικά προβλήματα που δημιουργούνται από την έκθεση στον ήλιο και την ακτινοβολία, αναφέροντας την επίδραση αυτής στο δέρμα και έδειξε τύπους σπίλων που πιθανώς να οδηγήσουν σε μελάνωμα. Η εξέταση των σπίλων σε τακτική βάση είναι σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.

  • Η κυρία Παπακωνσταντινού Ευαγγελία, Δερματολόγος τόνισε τη σημασία της πρόληψης και αντιμετώπισης κονδυλωμάτων αναλύοντας τους διάφορους τύπους του ιού των κονδυλωμάτων (από απλές μυρμηγκιές έως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα κονδυλώματα). Τόνισε τη μεγάλη σημασία της λήψης μέτρων προφύλαξης για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού των κονδυλωμάτων.

  • Ο κύριος Ζερβός Κωνσταντίνος, Διατροφολόγος πρότεινε στο κοινό μεθόδους αλλαγής της σχέσης με την τροφή και το σώμα, επαναπροσδιορίζοντας τη γευματική συμπεριφορά ως μια διαδικασία ουσιαστικής θρέψης, αγάπης και φροντίδας. «Η σχέση με την τροφή και το σώμα μας, είναι μια σχέση ζωής. Αν επικεντρωθούμε στον εαυτό μας και καλλιεργήσουμε μια ενσυνείδητη στάση ζωής, τότε μπορούμε να βρούμε την αρμονία και την ισορροπία στην ζωή μας», τόνισε, στη βιωματική του παρουσίαση.

  • Ο κύριος Βουδούρης Δημήτρης, Sports Science Bsc / Dietetics HND, ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους η δίαιτα, με την αυστηρή της έννοια, δεν είναι η λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς χρειάζεται θέληση, υπομονή και επιμονή, ώστε να είναι αποτελεσματική.

Για την υλοποίηση των εξετάσεων ευχαριστούμε τους:

  • Τους Διαιτολόγους Διατροφολόγους: Βρούλου Σοφία (18 Λιπομετρήσεις και οδηγίες διατροφής), Ζερβό Κωνσταντίνο (παροχή δωρεάν λιπομετρήσεων  και οδηγιών διατροφή σε 25 άτομα), Κούνα Ελευθερία (1 Λιπομετρήση και οδηγίες διατροφής), Μπίζιου Μαρία (παροχή δωρεάν λιπομετρήσεων  και οδηγιών διατροφής σε 4 άτομα), Μπονέ Θεόδωρο (17 Λιπομετρήσεις και οδηγίες διατροφής), Πιτταρά Κωνσταντίνα (Λιπομετρήσεις και οδηγίες διατροφής)

  • Τους Δερματολόγους: Βέρρα Προκοπία (28 αξιολογήσεις σπίλων) και Κούνα Αλέξανδρο  (εξέταση σπίλων σε 10 άτομα)

  • Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια: Euromedica (3 γενικές αίματος, 2 υπερήχους θυρεοειδούς αδένα, 2 υπερήχους μαστών) και Meganalysis (10 γενικές αίματος σε ενήλικες και παιδιά)

  • Τους οδοντιάτρους: Βλαστό Κωνσταντίνο (20 πανοραμικές εξετάσεις σε ενήλικες και παιδιά), Τράπαλη Ιωάννη (οδοντιατρικός έλεγχος σε 12 ενήλικες και παιδιά), και εθελοντή Οδοντίατρο (οδοντιατρικός έλεγχος σε 12 ενήλικες και παιδιά)

  • Τον Καρδιολόγο Κωνσταντίνου Ξενοφώντα (9 ηλεκτροκαρδιογραφήματα και αξιολογήσεις)

  • Τον Παθολόγο Μπούρα Αθανάσιο (22 σπιρομετρήσεις σε ενήλικες)

  • Την Γενική Ιατρό Μπούρη Μαριγώ (Ομοιοπαθητική εξέταση 5 παιδιών και 5 ενηλίκων)

  • Τους Ορθοπεδικούς: Αγγελόπουλο Θάνο (προληπτική εξέταση 10 ατόμων) και Χουντή Αρετή (προληπτική εξέταση 9 παιδιών για πλατυποδία και σκολίωση)

  • Τον Ωτορινολαρυγγολόγο Καλογιάννη Κυριάκο (προληπτική εξέταση 20 ατόμων)

  • Την Γυναικολόγο Παναγοπούλου Ελένη (6 πλήρεις γυναικολογικοί έλεγχοι)

  • Την εθελόντρια Μαία Ράγγου Παναγιώτα (λήψη 6 τεστ ΠΑΠ σε συνεργασία με το ΓΝΑ Αλεξάνδρα)

  • Τη Νοσηλεύτρια του Δημοτικού Ιατρείου, Τερζόγλου Αλεξάνδρα (Μέτρηση αιματοκρίτη, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης).

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά, όλους όσοι ευαισθητοποιήθηκαν και συνεισέφεραν στην επιτυχία του προγράμματος, όλους τους συμμετέχοντες ομιλητές και τους κατοίκους που παραβρέθηκαν στις ομιλίες.

Αν σας άρεσε το άρθρο , κάντε Like στη σελίδα μας

 

 

http://focusmusic.gr/images/music%20main%20.jpg