ΕΝΦΙΑ: Μεγαλύτερες οι δόσεις, αυξημένος φόρος για 600.000 ιδιοκτήτες!!!

54

 

 

Τα 3,5 δισεκατομμύρια του ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση θέλει να τα εισπράξει άμεσα και έτσι οι δόσεις θα είναι μόνο πέντε.

Αυτό σε συνδυασμό με τον γεγονός ότι για 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ο φόρος φέτος θα είναι αυξημένος σημαίνει ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν φέτος αυξημένες δόσεις.
Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (ως τις 15 Ιουλίου μετά την παράταση που δόθηκε) και ανάρτηση στο taxinet των εκκαθαριστικών του φόρου για τα ακίνητα ως τα μέσα Αυγούστου.
Η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

 

 

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ:

– Αυξάνονται έως 25% οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. των οικοπέδων.

– Καταργήθηκε η έκπτωση 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα κτίσματα.

-Μειώθηκε το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ. Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. με συντελεστές 0,1%-0,15%.

– Αυξάνονται κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3%-1,15%, οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

– Ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α των φυσικών προσώπων θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

– Αυξάνεται από 0,5% σε 0,55% ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ενώ για τα Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. αυξάνεται από το 0,25% στο 0,35%.

– Επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. με συντελεστή 0,1% και στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο , κάντε Like στη σελίδα μας

Focus Music το καλύτερο ραδιόφωνο

   newsit.gr