ΕΦΚΑ: Διπλό ραβασάκι για 300.000 ασφαλισμένους! Αναδρομικό χαράτσι

47

– Αφορά: γιατρούς, φαρμακοποιούς, δικηγόρους, μηχανικούς!
– 300.000 επιστήμονες θα λάβουν νέα παρτίδα ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ για εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ!
– Θα υπολογίζει την επιβάρυνση 4% ως 11% ανάλογα με την ιδιότητα του ασφαλισμένου, στο εισόδημα του 2015

Τις αποδοχές τους να εξανεμίζονται θα δουν 300.000 επιστήμονες- αφού μια καινούργια παρτίδα ειδοποιητηρίων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ),κρύβει αναδρομικό χαράτσι 4% ως 11% από εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, οι οποίες δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί.

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, η έκπληξη που είδαν στις εισφορές τους οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι και φαρμακοποιοί) δεν προοιωνίζεται ελαφρύνσεις, αλλά επιβαρύνσεις που θα έρθουν αναδρομικά από 1ης/1/2017, καθώς τα ειδοποιητήριά τους που άρχισαν να αναρτώνται στον ΕΦΚΑ δεν έχουν το σύνολο των εισφορών, αλλά μόνον την εισφορά κύριας σύνταξης 20%, την εισφορά ασθένειας 6,95% και τα 10 ευρώ εισφορά για τον κλάδο ανεργίας.

Από αυτά λείπουν το 7% για όσους έχουν επικουρική ασφάλιση και το 4% για εφάπαξ. Αυτό σημαίνει ότι για τους μηχανικούς και δικηγόρους που έχουν και τις δύο εισφορές δεν έχει χρεωθεί ένα ποσοστό εισφορών 11%, ενώ για τους γιατρούς που έχουν μόνο εφάπαξ δεν έχει χρεωθεί το 4%.

Οι εισφορές αυτές θα χρεωθούν είτε με ξεχωριστό «ραβασάκι» που θα σταλεί τον επόμενο μήνα από τον ΕΦΚΑ και θα υπολογίζει την επιβάρυνση 4% ως 11% ανάλογα με την ιδιότητα του ασφαλισμένου, στο εισόδημα του 2015, είτε κατά μια άλλη άποψη θα έρθουν ως ξεχωριστό ειδοποιητήριο από το υπερταμείο επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) στο οποίο υπήχθησαν όλοι οι επιμέρους τομείς επικουρικής και εφάπαξ που λειτουργούσαν μέχρι τις 31/12/2016.

Οργισμένη ανακοίνωση από Βρούτση και Μηταράκη

Ο Γιάννης Βρούτσης, και ο Νότης Μηταράκης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Ανικανότητα ή σκοπιμότητα; Ό,τι κι αν ισχύει, θύματα είναι και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι. Από τις διπλές εισφορές, στα διπλά ειδοποιητήρια. Μετά το απίστευτο αλαλούμ με τις ανεφάρμοστες διατάξεις για τα “μπλοκάκια”, έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα “λάθος”, που θα οδηγήσει σε αναδρομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων, επιπλέον γραφειοκρατία και ταλαιπωρία.

Τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μηνός Ιανουαρίου 2017, δεν είναι πλήρη. Συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνονται οι εισφορές υπέρ επικουρικής και εφάπαξ. Εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι θα κληθούν για τον ίδιο μήνα να πληρώσουν και συμπληρωματικά ποσά, συνολικά έως 11%, συνεπεία της (εκούσιας ή ακούσιας) παράλειψής τους από τα ειδοποιητήρια.

Προκαλείται δηλαδή μια άνευ προηγουμένου σύγχυση, καθώς κανείς δεν έχει καθαρή εικόνα για το ποιος είναι ο τελικός λογαριασμός για τις εισφορές του μήνα.

Η Κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους ασφαλισμένους και πρέπει άμεσα να απαντήσει:

• Αν η καταβολή του ποσού που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο, τους διασφαλίζει και την ασφαλιστική ενημερότητα, δεδομένου ότι λείπει η εισφορά της υποχρεωτικής επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ.

• Αν η παράλειψη των ποσών από τα ειδοποιητήρια, ενέχει τον κίνδυνο αυτά να θεωρηθούν ληξιπρόθεσμα και να αναζητηθούν εντόκως από τους ασφαλισμένους.

Τελικά, για άλλη μια φορά, οι ασφαλισμένοι θα ταλαιπωρηθούν διπλά, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Ας σταθεί η Κυβέρνηση απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες που αναίτια επιβαρύνει και ταλαιπωρεί και ας τους απαντήσει υπεύθυνα:

Το νέο της “λάθος” είναι αποτέλεσμα της ανικανότητάς της, μιας ακόμη αμέλειας ή μεθόδευση απόκρυψης του πραγματικού ύψους της επιβάρυνσής τους;».

Αν σας άρεσε το άρθρο , κάντε Like στη σελίδα μας

http://focusmusic.gr/images/music%20main%20.jpg