Η «μοναξιά» την περίοδο των γιορτών και πώς να την αντιμετωπίσεις

52

Σύμφωνα με μια έρευνα από την American Psychological Association, περίπου 1 στους 4 Αμερικανούς αναφέρουν ότι έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της μοναξιάς την περίοδο των εορτών. Φυσικά, η μοναξιά δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τα Χριστούγεννα καθώς… το 35% των Αμερικανών ενηλίκων ηλικίας 45 ετών και άνω είναι μοναχικοί όλο το χρόνο.

Επίσης, μια έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκάλυψε ότι περίπου το 5% των ηλικιωμένων πέρασε μοναχικά την ημέρα των τελευταίων Χριστουγέννων. Ετυμολογικά… η μοναξιά αφορά κάποιον που ζει μόνος χωρίς ανθρώπινη συντροφιά ή επικοινωνία.

Ωστόσο, το πρόβλημα των τελευταίων ετών είναι πως η μοναξιά εντοπίζεται σε ανθρώπους ακόμα και αν είναι σε σχέση, σε πάρτι, σε εργασιακό περιβάλλον κ.ό.κ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος άνθρωπος αισθάνεται μοναξιά.

Η απώλεια (θάνατος) ενός αγαπημένου προσώπου ένας πρόσφατος χωρισμός
μια αλλαγή στον εργασιακό τομέα … είναι μερικοί από τους λόγους που οδηγούν στην μοναξιά.

Επίσης… η παραίτηση από κοινωνικές δραστηριότητες είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων είτε λόγω προβλημάτων υγείας (πχ κάποια χρόνια ασθένεια ή κινητικά προβλήματα) ωθούν τους ανθρώπους στην αγκαλια της μοναξίας.

Μεταξύ των ενήλικων & όσο βαδίζουν προς την μέση και κυρίως την τρίτη ηλικία, η έλλειψη κοινωνικοποίησης δίνει το έναυσμα για κοινωνική απόσυρση. Και όπως είναι αναμενόμενο η μοναξιά μπορεί να είναι σημαντικά επιζήμια για την ψυχική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός ατόμου για κατάθλιψη.

Το γεγονός αυτό υποστηρίζεται από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Medical News Today. Σύμφωνα με την έρευνα… Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν… μικρή προσωπική επαφή με την οικογένεια και τους φίλους τους… έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο για κατάθλιψη από ό,τι εκείνοι που έχουν συχνή επαφή με τους αγαπημένους τους.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης συσχετίσει τη μοναξιά με την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών. Η τελευταία έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για το Αλτσχάιμερ ανέφερε πως οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ήταν οι πιο μοναχικοί παρουσίαζαν… γνωστική εξασθένηση περίπου 20% πιο γρήγορα από ό, τι εκείνοι που δεν ήταν μόνοι. Ωστόσο, η μοναξιά επιβαρύνει και την σωματική υγεία.

Μια μελέτη από το πανεπιστήμιο Brigham Young της Γιούτα, έδειξε πως η μοναξιά &… η κοινωνική απομόνωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι…οι επιπτώσεις της μοναξιάς & της απομόνωσης είναι συγκρίσιμες με εκείνες… της παχυσαρκίας.

Άλλη έρευνα έχει συνδέσει τη μοναξιά με αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση (παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή νόσο) και μεγαλύτερο κίνδυνο για αλκοολισμό, κατάχρηση ναρκωτικών και αυτοκτονία.

Πώς να αντιμετωπίσετε την μοναξιά…

  • Προσπαθήστε να απασχολήσετε το μυαλό σας
  • Ελάτε σε επαφή με ανθρώπους που ξέρετε
  • Βγείτε έξω για έναν περίπατο καθώς μερικές φορές απλά.. η επαφή με κόσμο, ακόμα κι αν ξέρετε κανέναν, βοηθά
  • Αντί να κρύβεστε πίσω από… το τηλέφωνό σας επιδιώξτε μια συνάντηση… τετ α τετ
  • Ξεκινήσετε μια κουβέντα με έναν… γείτονα ή μιλήστε στη… μαμά που περιμένει να πάρει το παιδί της από το σχολείο μαζί με εσάς
  • Δοκιμάστε να ενταχθείτε σε μια… κοινωνική ομάδα και να κάνετε κάτι που σας ενδιαφέρε
  • Μπείτε και σε chat, αρκεί να είστε προσεκτικοί

kontasou.com

Αν σας άρεσε το άρθρο , κάντε Like στη σελίδα μας

http://focusmusic.gr/images/music%20main%20.jpg