Μήπως σε πιάνει μελαγχολία στις γιορτές; Τι φταίει και τι μπορείς να κάνεις…

113

Οι δρόμοι στολισμένοι. Τα σπίτια στολισμένα. Και παντού γύρω συζητήσεις, προτάσεις για πάρτυ, για διασκέδαση. Κι ενώ όλα στο περιβάλλον σου γεμίζουν χαρά, κάπου μέσα σου νιώθεις μια θλίψη, μια μελαγχολία. Και όλη αυτή η εορταστική ατμόσφαιρα τελικά σε ρίχνει. Γιατί; Τι φταίει και δεν ενσωματώνεσαι στο γενικότερο κλίμα; Αντιδράς; Σου λείπει κάτι; Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη μας εξηγεί τους λόγους που μπορεί οι γιορτές των Χριστουγέννων να μας φέρνουν μελαγχολία και φυσικά μας δίνει το απαραίτητο αντίδοτο!

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αποτελούν τις πιο χαρούμενες μέρες της χρονιάς για μικρούς και μεγάλους. Τα χρωματιστά λαμπιόνια, το στολισμένο δέντρο, η φλόγα των κεριών και οι γιορτινές διακοσμήσεις γεμίζουν με γλυκιά ζεστασιά την ψυχή μας. Συχνά, όμως, μια μελαγχολική διάθεση τρυπώνει μέσα μας και μας κάνει να νιώθουμε θλίψη, κλέβοντας τη χαρά και την ευχάριστη προσμονή. Χωρίς να προϋπάρχει νοσηρότητα, ενώ δεν πάσχουμε από κατάθλιψη, η μελαγχολία των γιορτών απειλεί την καλή μας διάθεση. Πού οφείλεται άραγε;

Μεγάλες προσδοκίες
Συχνά περιμένουμε τις γιορτές σαν κάτι που θα αλλάξει τη ζωή και την καθημερινότητά μας κι όταν πλησιάζουν και δεν βλέπουμε σημαντικές και ριζικές αλλαγές, απογοητευόμαστε και μελαγχολούμε.

Υπερβολή
Η διαφήμιση στην προσπάθειά της να μας πείσει να καταναλώσουμε, δημιουργεί το αίσθημα της προσωρινής χαράς λόγω εορτών. Όταν δεν μπορούμε να βιώσουμε στον υπερθετικό βαθμό το σχετικό συναίσθημα η διάθεσή μας πέφτει κι αισθανόμαστε προβληματικοί και δυστυχισμένοι.

Προσωπικές και συγκυριακές δυσκολίες
Οι άγιες ημέρες μπορεί να μας βρούνε σε μια δύσκολη κατάσταση, οικονομικά, επαγγελματικά, προσωπικά, συναισθηματικά. Έτσι, το πνεύμα πρόθυμο να γιορτάσει αλλά οι δυσκολίες ψαλιδίζουν τα φτερά…

Οι συγκρίσεις και η σχετική αποστέρηση
Κοιτάζοντας γύρω και πιστεύοντας ότι όλοι οι άλλοι έχουν περισσότερα από εμάς άρα και περισσότερους λόγους για να χαρούν, πικραινόμαστε και ενοχοποιούμε τον εαυτό μας ή τον λυπόμαστε γιατί δεν είναι στη ζηλευτή θέση των άλλων, οι οποίοι στην πραγματικότητα έχουν τα ίδια ή και μεγαλύτερα προβλήματα.

ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ…
Το αντίδοτο στη μελαγχολία των εορτών για όποιο λόγο κι αν τη νιώθουμε είναι η συνειδητοποίηση του αληθινού τους νοήματος. Σαν τον Σκρουτζ του Ντίκενς, στη “Χριστουγεννιάτικη ιστορία”, θα πρέπει να νιώσουμε την αξία της ζωής, της οικογένειας, της προσφοράς και της αλληλεγγύης και να αναγνωρίσουμε πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε κι αυτές τις γιορτές και μπορούμε να τις χαρούμε στο μέτρο των όποιων δυνατοτήτων μας.

Καλές γιορτές!!!!!

Αν σας άρεσε το άρθρο , κάντε Like στη σελίδα μας

http://focusmusic.gr/images/music%20main%20.jpg