Που επενδύουν οι τέσσερις υποψήφιοι για το Γαλάζιο Θρόνο ????

157

 

Μεϊμαράκης, Τζιτζικώστας, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης φιλοδοξούν να εξασφαλίζουν ένα αποτέλεσμα που θα τους καθιστά, κάποιους φαβορί για την ηγεσία, κάποιους βασικούς παίκτες στο μετεκλογικό σκηνικό.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έθεσε, την Παρασκευή, το τελευταίο διακύβευμα πριν από την εκλογή, δηλώνοντας ότι εάν είναι δεύτερος θα αποχωρήσει από τη διαδικασία ενώ αν βρεθεί τρίτος θα στηρίξει Μητσοτάκη! Η θέση του δεν αποτελεί παρά ενίσχυση της πίεσης προς τους γαλάζιους ψηφοφόρους, αρκετοί εκ των οποίων προσέρχονται στην κάλπη με τη λογική να ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή άλλο υποψήφιο (κυρίως Μητσοτάκη ή Άδωνι) και τη δεύτερη Κυριακή τον «Βαγγέλη, αφού ούτως ή άλλως περνάει». Με τη δήλωσή του, ο κ. Μεϊμαράκης επιχειρεί να πείσει όσους τον σκέφτονται ήδη ως εναλλακτική να τον ψηφίζουν από την πρώτη Κυριακή προκειμένου αφενός να διασφαλίσει την πρώτη θέση, αφετέρου – αν τα καταφέρει – να αποκτήσει τέτοιο προβάδισμα από τον δεύτερο που θα τον καθιστά βέβαιο νικητή.

 

Αν το στρατήγημα Μεϊμαράκη θα αποδώσει ή αν θα χαθεί κάτω από τη σκόνη της καραμανλικής φιλολογίας που κυριάρχησε την τελευταία εβδομάδα μένει να αποδειχθεί απόψε.

 

Ο τέως Πρόεδρος της ΝΔ κατεβαίνει στην κούρσα ως ο εκφραστής του Καραμανλισμού και ως αυτός που μπορεί να κρατήσει το κόμμα σε μετριοπαθή στάση. Απέναντί του έχει 2 + 1 υποψηφίους. Οι Απόστολος Τζιτζικώστας, τον οποίο υποστηρίζει ο κ. Μ. Βορίδης, και Αδωνις Γεωργιάδης εμφανίζονται ως υποστηρικτές της δομικής αντιπολίτευσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που μάλλον θέλει να ακούει και η γαλάζια βάση, που στην πλειοψηφία της δεν θέλει να ακούει τα περί συγκυβέρνησης. Αμφότεροι, επιδιώκουν να εκφράσουν την σαμαρική πτέρυγα του κόμματος, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ μίας μαχητικής στάσης έναντι του Αλ. Τσίπρα, απέναντι στους «διαύλους» των καραμανλικών.

 

Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης, σαφώς έχει πιο μετριοπαθή προσέγγιση για τα πράγματα, ωστόσο μοιάζει να είναι ειλημμένη η απόφασή του να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με την καραμανλική πτέρυγα. Οι αιχμές του για τα σενάρια εμπλοκής Καραμανλή και, κυρίως, η κριτική του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου, στέλνουν σαφή μηνύματα που προφανώς λαμβάνει ο καραμανλικός μηχανισμός της Ν.Δ.

 

Εφόσον ο κ. Μεϊμαράκης περάσει στο δεύτερο γύρο, όπως εκτιμάται, οι εκτιμήσεις για το ποιόν θα προτιμούσε ως αντίπαλο διίστανται. Κάποιοι θεωρούν ότι εφόσον αντίπαλός του είναι ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει πιο δύσκολο έργο, καθώς πιο εύκολα θα συσπειρωθούν προς αυτόν οι Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας. Αντιθέτως, άλλοι εκτιμούν ως τον πιο «επικίνδυνο» να αποσπάσει το κόμμα από την καραμανλική σιδηρά χείρα τον 37χρονο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να προσελκύσει εύκολα το παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος αλλά και πολλούς που επιζητούν την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της Νέας Δημοκρατίας.

 

Όλα τα σενάρια είναι, θεωρητικώς, πιθανά (σ.σ. ακόμη και ένας δεύτερος γύρος μεταξύ Τζιτζικώστα και Μητσοτάκη) μέχρι και την τελική έκδοση των αποτελεσμάτων. Βασική προϋπόθεση, ειδικά μετά το φιάσκο του Νοεμβρίου και τον πόλεμο που ακολούθησε, είναι να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία ώστε να μην δίνει λαβές για αμφισβητήσεις και ενστάσεις, ειδικά εάν το αποτέλεσμα που θα κρίνει την πρωτιά ή την κρίσιμη δεύτερη θέση είναι οριακό.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο , κάντε Like στη σελίδα μας

http://focusmusic.gr/images/music%20main%20.jpg