Προστασία α’ κατοικίας και από χρέη προς το Δημόσιο

99

Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τα χρέη προς το Δημόσιο σχεδιάζεται να κατατεθεί άμεσα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την έναρξη διαδικασιών κατάσχεσης, σημειώνει πως πολιτική του υπουργείου είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας με σαφή εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και τονίζει πως θα κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την εφαρμογή ίδιου θεσμικού πλαισίου για τα χρέη προς το Δημόσιο, ώστε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία.
Άλλωστε, όπως διευκρινίζει, τα όσα ισχύουν αυτήν τη στιγμή βασίζονται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο που νομοθετήθηκε πριν από το 2015.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα εξής:
1) Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης επί του συγκεκριμένου ζητήματος αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στη νομοθεσία που αφορά τα “κόκκινα δάνεια” προς τις τράπεζες και ψηφίστηκε την Τρίτη 15.12.2015, από την ελληνική Βουλή στο νομοσχέδιο με τίτλο “Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων”. Πολιτική μας είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, με σαφή εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
2) Το ίδιο θεσμικό πλαίσιο θα ισχύσει (με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα), για τα χρέη προς το Δημόσιο ώστε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία.
3) Τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, βασίζονται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο, το οποίο νομοθετήθηκε πριν το 2015.

Πηγή capital.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο , κάντε Like στη σελίδα μας