“Πυρετός” στις διαπραγματεύσεις – Σε πρώτο πλάνο ο ΦΠΑ: Τι ζητάμε, τι… μας δίνουν – Στο τραπέζι, φόροι επί συναλλαγών Χ.Α. και καταθέσεων

110

 

 

– Διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων με στόχο… την συμφωνία
– Συζητήσεις για την αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών
– “Αγκάθι” οι συντελεστές του ΦΠΑ
– Τι ισχύει με ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις και εργασιακά
– Στις 13:00 συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με παρόντα τον Αλέξη Τσίπρα

“Μικρή πρόοδο και πολλή σύγχυση” βλέπουν οι δανειστές στις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες, την ώρα που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει σειρά προτάσεων για μέτρα που καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, εκτός από το τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών, η κυβέρνηση συζητά την αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής κάποιου φόρου στις καταθέσεις, από ένα ύψος και πάνω.

Πάντως, το ενδεχόμενο μιας πλήρους συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) δεν είναι κοντά. Γεγονός το οποίο καθιστά μακρινή και την απόφαση για την εκταμίευση μέρους των δόσεων που εκκρεμούν, παρά τις ανάγκες που έχει η Ελλάδα για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της –εντός και εκτός συνόρων– τον Ιούνιο.

Επιμονή για μέτρα

Σύμφωνα με στελέχη του υπ. Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην εφαρμογή μέτρων που η Αθήνα δύσκολα μπορεί να αποδεχτεί και τα οποία θεωρεί υφεσιακά.

Στην ατζέντα των συζητήσεων (αναμένεται να συνεχιστούν ώς την Κυριακή και να ξεκινήσουν εκ νέου από την Τρίτη) έχουν προστεθεί και άλλα ζητήματα, αλλά σε όλα τα θέματα καταγράφεται απόσταση.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Δημοσιονομικά μεγέθη: Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν υψηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα από ό,τι θεωρεί εφικτό η ελληνική πλευρά. Για το 2015, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να κινηθεί κοντά στο 1% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016 να αυξηθεί στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ και για το 2017 και μετά στο 3,5% του ΑΕΠ ετησίως. «Οι δανειστές εμμένουν σε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» αναφέρουν από το ΥΠΟΙΚ. Γεγονός το οποίο αυξάνει την ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι.

2) ΦΠΑ και άλλα μέτρα: Το ζήτημα του ΦΠΑ έχει μετατραπεί σε κεντρικό θέμα των διαπραγματεύσεων. Οι δανειστές ζητούν δύο συντελεστές αντί για τρεις που προτείνει η Αθήνα (23%-14%-7%). Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι η πρόταση των θεσμών είναι να υπάρξει ένας υψηλός συντελεστής 23% και ένας χαμηλότερος στο 12%. Μάλιστα, προσθέτουν ότι οι δανειστές ζητούν η ενέργεια να μεταφερθεί στον υψηλό συντελεστή του 23% και χαρακτηρίζουν υφεσιακή την πρόταση. Πάντως, στελέχη των δανειστών αναφέρουν στην «Κ» ότι ο υψηλός συντελεστής θα πρέπει να είναι «κοντά στο 23% και να υπάρχει και ένας χαμηλότερος», χωρίς να προσδιορίζουν το ύψος του. Πέραν αυτών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως η επιβολή τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών άνω των 500 ευρώ (πλην ΑΤΜ) ύψους 0,1%. Επίσης, συζητείται το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και της επιβολής κάποιου φόρου σε καταθέσεις από ένα επίπεδο και πάνω. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για το τελευταίο η συζήτηση έχει επεκταθεί και στις λεπτομέρειες εφαρμογής του.

3) Ασφαλιστικό: Αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι οι δανειστές επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, που επί της ουσίας θα οδηγήσει σε μείωση των επικουρικών συντάξεων. Αυτό, όμως, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να υποχωρήσει σε κάποια άλλα θέματα (π.χ. καθεστώς ΦΠΑ), ώστε να επιτύχει τη μη εφαρμογή της ρήτρας. Επίσης, προωθείται η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενώ όπως όλα δείχνουν δεν θα καταβληθεί η 13η σύνταξη.

4) Ιδιωτικοποιήσεις: Στελέχη του οικονομικού επιτελείου διακρίνουν «σύγκλιση» στο θέμα, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης εξασφαλίζουν περίπου τα μισά έσοδα από ό,τι προβλέπονταν για την επόμενη 5ετία.

5) Εργασιακά: Από την Αθήνα εκτιμούν ότι θα επέλθει τελικά συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για παραπομπή των ανοικτών ζητημάτων σε επόμενο στάδιο.

6) “Κόκκινα” δάνεια: Υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες που δεν έχουν καθοριστεί.

7) Αγορά προϊόντων – κλειστά επαγγέλματα: Στους τομείς αυτούς, η ελληνική πλευρά έχει παρουσιάσει προτάσεις και εκτιμά ότι υπάρχει κοινός τόπος με τους δανειστές.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο , κάντε Like στη σελίδα μας

http://focusmusic.gr/images/music%20main%20.jpg

 

 

 

 

 

Πηγή: Καθημερινή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here