Πόλεμος κυβέρνησης – Κομισιόν για τις εξαγγελίες Τσίπρα

66

– «Καλύτερα να μην το σχολιάσω», απάντησε ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν για τα όσα εξήγγειλε την Πέμπτη το βράδυ με διάγγελμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
– «Δεν είμασταν ενήμεροι για τις εξαγγελίες – Το μνημόνιο έχει ξεκάθαρες δεσμεύσεις», λένε επισήμως Κομισιόν και Σόιμπλε
– Είναι θέμα των θεσμών να αξιολογήσουν τις εξαγγελίες, απάντησε η εκπρόσωπος του Σόιμπλε
– Δικαίωμά μας να μοιράσουμε τα χρήματα όπως εμείς θέλουμε – Η Ελλάδα δεν είναι αποικία τους απαντά η κυβέρνηση

Θέμα χρόνου είναι να ξεσπάσει κανονικός πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για 13η σύνταξη και για πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Σιγά – σιγά οι τόνοι ανεβαίνουν με την κυβέρνηση να μην αφήνει πλέον αναπάντητα τα μηνύματα που έρχονται από Βρυξέλλες και από Βερολίνο!

Η φράση «καλύτερα να μην το σχολιάσω», που βγήκε από το χείλη ανώτερου κοινοτικού αξιωματούχου της Κομισιόν, δείχνει σε όλο της το μεγαλείο το πως υποδέχθηκαν στις Βρυξέλλες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Η εκπρόσωπος πάντως της Κομισιόν όταν ρωτήθηκε είπε: «Δεν είμασταν ενήμεροι για τις εξαγγελίες θα τις μελετήσουμε πριν προβούμε σε οποιοδήποτε σχόλιο».

Πιο αναλυτικά η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της δέσμευσής του να μείνει προσηλωμένος στους στόχους του προγράμματος». Πρόσθεσε επίσης: «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που έχουν προκληθεί στα νησιά από το μεταναστευτικό. Δουλεύουμε από κοινού για να ελαφρύνουμε αυτό το βάρος».

Η Ανίκα Μπράινταχαρντ εξέφρασε επίσης τη βούληση της Επιτροπής να «εξετάσει προτάσεις των ελληνικών αρχών για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου». Υπενθύμισε, δε, πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τη συζήτηση με τους θεσμούς όλων των μέτρων που σχετίζονται με τους στόχους του προγράμματος «εκ των προτέρων», καθώς και δεσμεύσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται καταστάσεις όπως η υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος. «Η Επιτροπή και οι υπόλοιποι θεσμοί θα συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι», κατέληξε η ίδια.

Ερωτηθείσα εάν γνώριζε η Επιτροπή εκ των προτέρων για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ανέφερε πως η Επιτροπή δεν γνώριζε «όλες τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων που έγιναν και πρέπει να τις εξετάσει διεξοδικά πριν προβεί σε περαιτέρω σχόλια».

Η Deutsche Welle ρώτησε σήμερα την εκπρόσωπο του Σόιμπλε αν είχε ενημερωθεί για τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού και η απάντηση ήταν όχι.

Η Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν απάντησε ως εξής: «Όχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα».

Δεν υποδέχθηκε μετά βαϊων και κλάδων, όπως ήταν αναμενόμενο εξάλλου, ο γερμανικός Τύπος τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού το βράδυ της Πέμπτης. Το χαρακτηρίζει αιφνιδιαστικό, σπάσιμο της συμφωνίας και και έκπληξη ειδικά αυτή την περίοδο που γίνεται αγώνας δρόμου να κλείσει η αξιολόγηση.

Τζανακόπουλος: «Δεν είμαστε αποικία»

Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο με την φράση: «Η Ελλάδα δεν είναι αποικία».

Ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Star, είπε ότι δεν θα προκύψει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα από τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι οι δημόσιες δαπάνες είναι θέμα της κυβέρνησης, αρκεί να επιτυγχάνεται ο στόχος. «Με δυο λόγια, η κυβέρνηση είναι απολύτως εντός συμφωνίας», τόνισε.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση αναμένει αντίδραση από την πλευρά των θεσμών στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και τι θα συμβεί στην περίπτωση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πολύ χαρακτηριστικά ότι η αντίδραση των θεσμών δεν πρόκειται να είναι αυτή που κάποιοι θα ευελπιστούσαν. Δεν υπάρχει απολύτως καμία αντίδραση και δεν πρόκειται να υπάρξει, εκτίμησε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι είναι στην ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει τις δαπάνες όπως εκείνη επιθυμεί. «Δεν είμαστε αποικία», επισήμανε και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση να «παγώσουν» οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι η παροχή της σύνταξης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αφορά όλους τους συνταξιούχους (και αυτούς του ΟΓΑ δηλαδή). Στο ερώτημα αν το βοήθημα θα δοθεί μόνο φέτος, χωρίς να υπάρχει συνέχεια (άπαξ δηλαδή), διευκρίνισε ότι αν είναι τέτοια η πορεία της οικονομίας όπως φαίνεται, τότε θα υπάρξει η δυνατότητα παγίωσής του: να δοθεί δηλαδή και το 2017 και το 2018 κ.ο.κ.

Στο ερώτημα γιατί το πλεόνασμα δόθηκε μόνο στους συνταξιούχους και τους νησιώτες του βορειο-ανατολικού Αιγαίου και όχι σε άλλους πολίτες ή σε άλλες ανάγκες (π.χ. επίδομα θέρμανσης), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί και το 2017 (σύντομα θα δημοσιευτεί η σχετική απόφαση). Εξήγησε δε, ότι επελέγησαν οι συνταξιούχοι ως αποδέκτες των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, γιατί έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες μειώσεις στις συντάξεις τους.

Αν σας άρεσε το άρθρο , κάντε Like στη σελίδα μας

http://focusmusic.gr/images/music%20main%20.jpg