Πώς κέρδισε στις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης???

89

 

Σαρωτική αποδεικνύεται η ανατροπή όλων των προγνωστικών που πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με την θριαμβευτική επικράτηση του δημιουργήσει ένα νέο τοπίο όχι μόνον στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά συνολικά στο πολιτικό σκηνικό.

Δεν είναι μόνον η διαφορά των 11,3 μονάδων που είχε στον πρώτο γύρο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και την οποία κατάφερε να καλύψει με σχετική άνεση, είναι πολύ περισσότερο ότι κινούμενος σχεδόν ως «μοναδικός καβαλάρης» απέσπασε τη νίκη έχοντας απέναντι του όλα τα παραδοσιακά συστήματα της Κεντροδεξιάς.

Σύσσωμη η καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ μαζί με τους αποκαλούμενους βαρόνους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τη συντριπτική πλειονότητα των κοινοβουλευτικών στελεχών του κόμματος, συμπεριλαμβανόμενης και της αδελφής του Ντόρας Μπακογιάννη, είχαν στοιχηθεί με τον αντίπαλό του κ. Μεϊμαράκη, την ίδια ώρα που τον τελικό νικητή μετά βίας στήριξαν οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος και Μαρία Σπυράκη.

Ο κ. Μητσοτάκης, αν και ανακοίνωσε πρώτος την υποψηφιότητά του τον περασμένο Οκτώβριο, ξεκίνησε την κούρσα ως τρίτος, όπως τον ήθελαν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις πριν από τον πρώτο γύρο. Κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση, όπως ο ίδιος είχε προβλέψει, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Και, ενώ μπήκε στην τελική ευθεία ως «αουτσάιντερ», όπως αυτοαποκλήθηκε την παραμονή της επαναληπτικής εκλογής, έκανε μια δεύτερη μεγαλύτερη έκπληξη κόβοντας πρώτος το νήμα και φθάνοντας σε έναν θρίαμβο που ελάχιστοι τον περίμεναν.

Με ξεκάθαρες θέσεις για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας και τη στάση που αυτή θα πρέπει να έχει απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο 48χρονος πολιτικός επιβραβεύτηκε από τους ψηφοφόρους της ΝΔ οι οποίοι με την ψήφο τους άνοιξαν τον δρόμο για ριζικές αλλαγές στην αξιωματική αντιπολίτευση και την μετατροπή της, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης σε αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη ανατροπή που επέφερε η εντυπωσιακή έκβαση της μακρόσυρτης εκλογική διαδικασία στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να περιοριστούν στη Νέα Δημοκρατία, αλλά θα διαχυθούν ευρύτερα, καθώς ένας από τους λόγους που φαίνεται να διευκόλυνε την επικράτησή του ήταν το θολό σήμα για τη στάση απέναντι στην κυβέρνηση που εξέπεμπε ο βασικός του αντίπαλος.

Το αποτέλεσμα θεωρείται ηχηρό μήνυμα και προς την κυβέρνηση, η οποία είχε δείξει με πολλούς τρόπους ότι δεν ήθελε την εκλογή του, αλλά και προς τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) που θα δεχθούν ισχυρή πολιτική πίεση με την παρουσία στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας ενός προσώπου που δείχνει αποφασισμένος να κάνει πράξη την ανανέωση της παράταξής του.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο , κάντε Like στη σελίδα μας

Focus Music το καλύτερο ραδιόφωνο

 

athensmagazine.gr