ΣΜΥΡΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

1742

 

Εσείς έχετε επιχειρήσει να δοκιμάσετε  την κρέμα των ματιών σας;

 Η Ευταλία, πρωταγωνίστρια του βιβλίου «οι μάγισσες της Σμύρνης», της Μάρας Μειμαρίδη ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να επιλέγονται προϊόντα ομορφιάς που δεν τρώγονται.

 

Η Μάρα Μειμαρίδη, ιδιοκτήτρια  καταστήματος σμυρναϊκών προϊόντων,  αποκαλύπτει ότι η κατασκευή τους δεν απαιτούσε ιδιαίτερη τεχνική, αλλά απλά την συγκέντρωση των υπολειμμάτων από την κατσαρόλα, ενώ αναφέρει ότι χωρίζονταν σε ομάδες για τη δημιουργία διαφορετικών καλλυντικών.

 

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τη συγγραφέα, ότι η άποψη αυτή  υιοθετείται ακόμα και σήμερα, από τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής καλλυντικών της Γαλλίας, η οποία για την κατασκευή τους, προμηθεύεται λίπη ψαριών από ένα μεγάλο ξενοδοχείο.

Φώτο: Από το μποτέ της Ευταλίας

 

Βασικό συστατικό επιτυχίας είναι η πίστη στον στόχο και η δημιουργία προϊόντων που νικούν τον χρόνο, τονίζει η Μάρα Μειμαρίδη. Η ίδια συμπληρώνει, ότι για  να ξέρεις τι βότανα πρέπει να χρησιμοποιήσεις για να παρασκευάσεις καλλυντικά, σαπούνια, κρέμες θεραπευτικές δεν χρειάζεται εμπειρία.

 

Όπως αναφέρει η διατροφολόγος, Ευθυμία Δέδε, οι λόγοι που βοηθούν στη καλή διατήρηση της εσωτερικής και εξωτερικής  εμφάνισης και υγείας των γυναικών που ζούσαν στη Μικρά Ασία ήταν η Σμυρναϊκή κουζίνα, η οποία είχε επιρροές από την ελληνική και την τουρκική καθώς συνδύαζε τρόφιμα υψηλά σε θρεπτικές αξίες και ήταν εμπλουτισμένη με πολλά μπαχαρικά που της έδιναν πλούσιο άρωμα, όπως κανέλα, γαρύφαλλο, κύμινο, που βοηθούν στη βελτίωση του σωματικού βάρους, στην υγεία και την ευεξία. Βασικό αγαθό της σμυρναϊκής και μεσογειακής διατροφής είναι το λάδι.

Φώτο:Από το μποτέ της Ευταλίας

 

Όπως εξηγεί η διατροφολόγος, η υψηλή ποιότητα ζωής των γυναικών της Σμύρνης επέτρεπε την κατανάλωση ψαριών, κρεάτων, πετιμέζι, σταφύλια, σταφίδες, τοπικά και εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά με προτεστάντες το μαύρο λάχανο, τα παντζάρια, τις κολοκύθες, τα σέσκουλα και τις τσουκνίδες.

 

Οι περισσότερες Σμυρνιές ήταν αρχόντισσες προσθέτει η Μάρα Μειμαρίδη, σε αντίθεση με τη σημερινή γυναίκα η οποία τείνει να παραμελεί την εξωτερική της εικόνα, λόγω έλλειψης χρόνου, αφού έχει αναλάβει πολλούς περισσότερους ρόλους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που δεν της επιτρέπει σπατάλες.

 

Η Μάρα Μειμαρίδη προτρέπει τις γυναίκες να αλλάξουν νοοτροπία και να αποστασιοποιούνται από τα καθημερινά τους προβλήματα, να ασχολούνται με τον καλλωπισμό τους και να προσέχουν την υγεία τους.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο , κάντε Like στη σελίδα μας

Focus Music το καλύτερο ραδιόφωνο