Τι συμβαίνει με τον ΤΑΦΟ του Δημήτρη Μητροπάνου???

59

 

Αίτημα παραμονής του τάφου του Δημήτρη Μητροπάνου εσαεί στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών υπέβαλε η οικογένειά του «χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».
Ο αείμνηστος τραγουδιστής φιλοξενείται στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών από τον Απρίλιο του 2012 και το αίτημα, κατά το δημοσίευμα, θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης 10 Μαρτίου.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει:

«Όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα, η ταφή του τραγουδιστή έγινε στις 16 Απριλίου 2012 σε ‘τάφο τριετούς χρήσεως με την καταβολή των αναλογούντων τελών και δικαιωμάτων». Με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του κοιμητηρίου η ανακομιδή των οστών γίνεται ύστερα από τρία χρόνια. Ωστόσο, επιτρέπεται παράταση ταφής για έναν μόνο έτος εφόσον το ζητήσουν οι οικείοι του νεκρού, εάν δεν δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του κοιμητηρίου και με καταβολή προκαταβολικά του δικαιώματος παρατάσεως. Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, όντως δόθηκε παράταση ταφής έως τις 12/04/2016 αλλά «τα ανωτέρω τέλη παράτασης ταφής δεν έχουν πληρωθεί».

Αίτημα

Στις 10 Φεβρουαρίου 2016 ,η χήρα του Δημήτρη Μητροπάνου, Βένια, στέλνει αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία Κοιμητηρίων του Δήμου Αθηναίων. Ζητά να μη συντελεστεί η εκταφή και να παραμείνει ο τάφος εσαεί δεδομένου ότι ο αείμνηστος, όπως μαρτυρείται στον Τύπο αλλά και στις καρδιές των ανθρώπων, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο συλλογικό πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας και θα ήταν ευχής έργον να μπορούσε να παραμείνει επισκέψιμος ο τόπος της τελευταίας του κατοικίας».
Το σύντομο σημείωμα που συνυπογράφουν οι κόρες του Αναστασία και Μυρσίνη και η αδερφή του Σμαράγδα καταλήγει, σημειώνοντας ότι ο «Δημήτρης Μητροπάνος συνεισέφερε στον πολιτισμό από το δικό του μετερίζι για πάνω από 45 χρόνια και θεωρούμε εύλογο αίτημα την παραμονή του τάφου του εσαεί στο σημείο, χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση».

Κανονισμός

Όπως αναφέρει η υπηρεσία του δήμου, ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα να παραχωρούνται τάφοι τριετίας τιμής ένεκεν για να θάβονται πρόσωπα «και μόνον αυτά, με εθνική κοινωνική και πολιτική δράση που πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες στο Εθνος». Η υπηρεσία δεν εισηγείται θετικά ή αρνητικά, ενώ δεν υπάρχει και εισήγηση της διαπαραταξιακής επιτροπής που προφανώς υπολειτουργεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη λύση θα δώσει η παράταξη Καμίνη που θα εισηγηθεί θετικά, ζητώντας ανάλογη στάση και από τις υπόλοιπες.
Σημειώνεται ότι οι τάφοι τριετίας στο Α’ Κοιμητήριο παραχωρούνται με τέλη που κυμαίνονται μεταξύ 1.250 -1.850 ευρώ. Υπάρχουν, όμως και οικογενειακοί που αγοράζονται για πάντα με κόστος που μπορεί να φτάσει έως και πάνω από 80.000 ευρώ.

Ο Δήμος Αθηναίων επιχείρησε στο παρελθόν να λύσει το πρόβλημα της απόδοσης τιμής στους καλλιτέχνες, οργανώνοντας ένα Μαυσωλείο αλλά η ιδέα ουδέποτε λειτούργησε ώστε να μην χρειάζεται να εξετάζεται κάθε περίπτωση.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο , κάντε Like στη σελίδα μας

Focus Music το καλύτερο ραδιόφωνο

athensmagazine.gr