Είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τι γιορτάζουμε σήμερα;

88

 

28η οκτωμβρίου 1940,μέρα εθνικής εορτής και αργίας, αφού η χώρα μας γιορτάζει το μεγάλο ΌΧΙ. 

Η άρνηση του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά, έφερε καταιγιστικές εξελίξεις, αφού οι Ιταλοί  κήρυξαν τον πόλεμο και κατέλαβαν την χώρα, μέχρι τις 31 Μαίου του 1941, όπου και υποχώρησαν. Σε όλο το διάστημα του πολέμου ο Ελληνικός στρατός πέτυχε σημαντικές νίκες, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε καταφέρει να καταλάβει ένα σημαντικό κομμάτι της Αλβανίας και να κάνει τον Ιταλικό στρατό να τραπεί σε φυγή. Η νίκη που πέτυχαν οι Έλληνες θεωρήθηκε πολύ σημαντική από τους ιστορικούς. Τόσο επειδή θεωρούν ότι άλλαξε όλη την έκβαση του πολέμου, αφού ”ανάγκασε” τους Γερμανούς να αναβάλουν το χτύπημα τους στην Σοβιετική ένωση, με αποτέλεσμα να τους πιάσει ο Ρώσικος χειμώνας, όσο και γιατί αποτέλεσε την πρώτη νίκη των συμμάχων, ανυψώνοντας έτσι το ηθικό των λαών της σκλαβωμένης Ευρώπης.

Η επέτειος του όχι γιορτάστηκε πρώτη φορά στα χρόνια της κατοχής, στο κτίριο της κεντρικής τράπεζας στην πλατεία Κοντζιά, ενώ η πρώτη επίσημη παρέλαση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1944 με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Από τότε και μέχρι σήμερα γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο με μεγάλες παρελάσεις.

Τέλος κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, αν και οι περισσότερες χώρες γιορτάζουν την λήξη του πολέμου, η Ελλάδα γιορτάζει την είσοδο της σε αυτόν. Αυτό συμβαίνει, επειδή ως εθνική επέτειος έχει ανακυρηχθεί  η 28η Οκτωβρίου 1940 κι όχι η 12η Οκτωβρίου.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο , κάντε Like στη σελίδα μας

Focus Music το καλύτερο ραδιόφωνο