120 δόσεις σε Ταμεία και Εφορία – Πότε ξεκινούν

148

Μπαίνουν στις ράγες οι ρυθμίσεις οφειλών για Ταμεία και Εφορία. Πότε θα ξεκινήσουν οι 120 δόσεις και τι θα προβλέπουν. Όλες οι λεπτομέρειες

 

Σήμερα ψηφίζεται στην Βουλή το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία και σειρά παίρνουν, δύο εξίσου σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Πρόκειται για τις ρυθμίσεις εξόφλησης οφειλών σε Ταμεία και Εφορία. Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες για τα Ταμεία η ρύθμιση θα κατατεθεί στην Βουλή αμέσως μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Για την Εφορία όμως όσοι οφείλουν θα πρέπει να περιμένουν για μετά το Πάσχα δεδομένου ότι εκεί τα πράγματα είναι περίπλοκα και πρέπει να διασαφηνιστούν μία σειρά από ζητήματα. Είναι πιθανό να μην είναι 120 οι δόσεις και σίγουρα θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια.

Οι δανειστές πάντως δεν δείχνουν να ενθουσιάζονται με την ιδέα μίας ακόμη ρύθμισης, διότι όπως λένε δημιουργείται κουλτούρα μη πληρωμών και παράλληλα δίνεται η αίσθηση ότι όσοι δεν πληρώνουν κάποια στιγμή επιβραβεύονται, ενώ όσοι είναι συνεπείς βγαίνουν μονίμως χαμένοι.

Και τα δύο θέματα θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι και θα είναι στην Αθήνα από την Δευτέρα1η Απριλίου έως και τις 4 του ίδιου μήνα, στα πλαίσια ολοκλήρωσης της δεύτερης μεταμνημονιακής εποπτείας και έναρξης της τρίτης αξιολόγησης.

Για τη ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις προς τα Ταμεία ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι δεν υφίσταται θέμα μονομερούς ενέργειας από την κυβέρνηση, η οποία όπως άφησε να εννοηθεί έχει τη συναίνεση των δανειστών.

Οι δυο ρυθμίσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά και σημαντικές διαφορές με βασικότερη ότι η ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία δεν συνοδεύεται με εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια ενώ αντίθετα η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση της Εφορίας θα γίνεται δεκτή εφόσον πληρούνται αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Η ρύθμιση της Εφορίας

Σε ότι αφορά την ρύθμιση των χρεών προς την εφορία, τα πράγματα είναι περίπλοκα. Οι δανειστές δεν την θέλουν και δείχνουν να υποχωρούν μόνο στην περίπτωση που θα υπάρξουν αυστηρά κριτήρια και δεν θα  έχει οριζόντιο χαρακτήρα, με στόχο να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι δόσεις θα ξεκλειδώνουν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών:

  • Οι δόσεις ενδεχομένως να φθάνουν έως και τις 120, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται στα 30 με 50 ευρώ.
  • Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Αντίθετα θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.
  • Οι οφειλέτες για να κερδίσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Κλειδί που θα προσδιορίζει τον τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση θα κρίνεται η βιωσιμότητά του και η δυνατότητα που θα έχει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.
  • Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017 με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι φόροι που άφησαν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι το 2018. Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει δημιουργήσει νέα χρέη από την αρχή της χρονιάς. Δηλαδή να έχει πληρώσει ή να έχει ρυθμίσειτις τρέχουσες οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.). Είναι πιθανόν από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή στην παλαιά ρύθμιση των 100 δόσεων.
  • Αίτηση: Η αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο Taxis μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην ιστοσελίδα της www.aade.gr.

Πότε θα ξεκινήσει

Στην καλύτερη περίπτωση πάντως και οι δύο ρυθμίσεις θα ξεκινήσουν να τρέχουν τον Ιούνιο. Θα προηγηθεί αυτή για τα Ταμεία και θα ακολουθήσει για την Εφορία, αφού πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr