Αφορολόγητο: Έρχεται μεγάλη αλλαγή από το υπουργείο Οικονομικών

85

Οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα που δηλώθηκαν πέρυσι, ξεπερνούσαν κατά πολύ, το αναγκαίο ποσό για το χτίσιμο του αφορολογήτου. Κοινώς οι Έλληνες χρησιμοποιούν πολύ συχνότερα απ ότι θα έπρεπε, πλαστικό χρήμα και όχι μετρητά

 

 

Μετά τη διαπίστωσή του αυτή, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το υπουργείο οικονομικών εξετάζει ορισμένα σενάρια για αλλαγές στο αφορολόγητο, όπως είναι η αύξηση του ποσοστού για συναλλαγές με χρήση καρτών, ανάλογα με το εισόδημα των φορολογουμένων, ωστόσο καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Επίσης, το θέμα του αφορολόγητου θα συζητηθεί και με την τρόικα, ενώ η νέα διάταξη για το πως θα «χτίζεται» το αφορολόγητο θα ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τον Οκτώβριο στη Βουλή.

Το υπουργείο φαίνεται να «κλείνει» στο να απαιτούνται πλέον περισσότερες αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος κάθε φορολογούμενου.

Εάν το σενάριο αυτό υλοποιηθεί, τότε το ελάχιστο ποσό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι από τον Ιανουάριο του 2019 θα προκύψει – σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο – από την ακόλουθη κλίμακα:

15% ή 20% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ από 10% που ισχύει για σήμερα

25% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ από 15% που ισχύει σήμερα.

30% για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ από 20% που ισχύσει σήμερα και με ανώτατο όριο αποδείξεων που μπορούν να δηλωθούν τα 30.000 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Καθημερινή