
Με ειδικό… εισαγόμενο λογισμικό από την Πορτογαλία αλλά και εφοριακούς, «μυστικούς πράκτορες», η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκινάει ένα πραγματικό «σαφάρι» το 2019, προκειμένου να εντοπίσει όσους νοικιάζουν τα ακίνητα τους μέσω του Airbnb (και συναφών πλατφορμών) και δεν δηλώνουν τα έσοδα τους
Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να πραγματοποιήσει περισσότερους από 100.000 ελέγχους σε φορολογούμενους, καθώς και να ελέγξει 1.000 ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.
Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ θα μπουν επιπλέον τουλάχιστον 3.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, ενώ θα πραγματοποιηθούν πάνω από 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση αγαθών.
Σε ό,τι αφορά το ειδικό λογισμικό, όπως έγινε γνωστό, χρησιμοποιείται από τις πορτογαλικές φορολογικές Αρχές και βοηθά στον εντοπισμό των ιδιοκτητών που ενοικιάζουν ακίνητα για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, σε πλατφόρμες όπως το Airbnb.
Το ειδικό πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει την πραγματική διεύθυνση του προς ενοικίαση ακινήτου και να διαπιστώνει αν ο ιδιοκτήτης προσφέρει επιπρόσθετες υπηρεσίες που φορολογούνται με αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ (καθαριότητα, αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, πρωινό, ξενάγηση κ.ά.).
Οι… μυστικοί της ΑΑΔΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συσταθεί ομάδα εφοριακών που θα προσποιούνται τους πελάτες, με σκοπό να ελέγχουν τα ακίνητα και να έρχονται σε επαφή με τον ιδιοκτήτη, διενεργώντας τους απαραίτητους ελέγχους.
Να σημειωθεί ότι με βάση πρόσφατα στοιχεία μόνο στην Αθήνα οι καταχωρήσεις ακινήτων σε μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες φθάνουν περίπου τις 5.127, με τη μέση τιμή να ανέρχεται σε 52 ευρώ ανά ημέρα και τη μέση πληρότητα να διαμορφώνεται στο 73%.