Ανακοινώνεται σήμερα η αύξηση του κατώτατου μισθού – Τα χρήματα που θα ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου

114

Σήμερα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ανακοινώνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα είναι της τάξεως του 8% και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου.

Για το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα ληφθεί και η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις θα γίνουν για το θέμα του κατώτατου μισθού από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κατώτατος μισθός μετά την αύξηση θα ανέλθει στα 633 ευρώ από τα 586 που είναι σήμερα θα φτάσει στην Ελλάδα.

Η αύξηση δηλαδή ανέρχεται στα 47 ευρώ, ενώ πολύ μεγαλύτερη θα είναι για αυτούς που σήμερα αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό.

Η τρόικα φεύγοντας από την Αθήνα έστειλε ένα μήνυμα για λογικές αυξήσεις, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις προτάσεις για αύξηση 10%.

Φωτογράφισε μάλιστα επιθυμητές αυξήσεις πέριξ του 5% – 6%.

Τελικά η κυβέρνηση επιλέγει την μέση λύση και δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια σοβαρή αντίδραση από την τρόικα, αφού δεν φάνηκε και επιμένει με ένταση στην πρότασή της.
Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου , «από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ωφεληθούν άμεσα περίπου 880.000 συμπολίτες μας».

Επίσης σημείωσε ότι «περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι, θα ωφεληθούν άμεσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Θα αυξηθούν συνολικά 24 επιδόματα «που συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό.

Το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, το επίδομα διαθεσιμότητας, η αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών».

Η Υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι «το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό.

Μετά από έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, θα υπογράψω την υπουργική απόφαση για την αύξηση που θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου.

Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα καταργήσουμε τον λεγόμενο υποκατώτατο μισθό για τους νέους έως 25 ετών.

Θα υλοποιήσουμε έτσι την κεντρική μας δέσμευση απέναντι στον κόσμο της εργασίας και τους νέους».

Να σημειωθεί ότι η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% πραγματοποιήθηκε το 2012 και αφορούσε όλους τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι το 2012 οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό υπέστησαν μείωση της τάξεως του 22% και είδαν το μισθό τους από 751 ευρώ να περικόπτεται και να φτάνει στα 586 ευρώ.

 

πηγή newsit.gr