Ανοίγουν και κλείνουν σενάρια για την τύχη των συντάξεων

128

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα για το μέλλον των συντάξεων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου

«Παράθυρο» για συμβιβασμό ώστε να μην περικοπούν τελικά οι συντάξεις το 2019 -όπως ή όσο έχει ψηφιστεί τουλάχιστον- άνοιξαν από χθες με τις δηλώσεις τους οι Ευρωπαίοι δανειστές.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο από το Λουξεμβούργο έλαβε επισήμως θέση, ότι η περικοπή των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο αλλά δημοσιονομικό.  Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί επίσης αλλά και ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισαν ότι «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις» και θα εξετάσουν το θέμα μετά τις 15 Οκτωβρίου, όταν η Αθήνα καταθέσει το Προσχέδιο στην Κομισιόν.

Η Κυβέρνηση όπως και να έχει θα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο Προσχέδιο Προϋπολογισμού στους εταίρους πράγμα που διανεύει την εξάρτηση των πολιτικών αλλά και των οικονομικών αποφάσεων παρά τις κορώνες περί «καθαρής εξόδου» από την μνημονιακή εποχή.

Η μη περικοπή των συντάξεων δεν πρέπει να εφαρμοστεί μονομερώς, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Ουσιαστικά επικυρώνει τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση, αντί να λέει πια πως «μας ελέγχουν μόνον για τους στόχους και όχι για τα μέσα επίτευξή τους».