Χωρίς αποτέλεσμα ο αγώνας του Ζάεφ στα Σκόπια

188

Δεν έχει τα 80 «ναι» για την συνταγματική αλλαγή παρά τη νέα παρέμβαση των ΗΠΑ

Ήδη έφτασε η τρίτη ημέρα, όπου ο Ζόραν Ζάεφ θα συνεχίσει τον υπέρ πάντων αγώνα, ώστε να βρεθούν οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο μαγικός αριθμός 80 είναι που θα ανάψει το «πράσινο φως» για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μοναδική διαφοροποίηση θεωρείται η περίπτωση του ανεξάρτητου βουλευτή Φέριντ Μούχιτς, ο οποίος, όμως, έχει εκλεγεί βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, καθώς δεν είχε ξεκαθαρίσει την θέση του μέχρι τώρα.

Αν και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, τα χρονικά περιθώρια μοιάζουν να στενεύουν για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό. Ίσως χρειαστεί να παίξει το ύστατο χαρτί του σ’ αυτή τη φάση, το οποίο δεν είναι άλλο από τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας. Κάτι τέτοιο, όμως, σκοντάφτει στον επικεφαλής του VMRO, ο οποίος απειλεί ότι σε τέτοια περίπτωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του θα κάνει αποχή. Σε μία ύστατη προσπάθεια να διευκολύνουν τον Ζόραν Ζάεφ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά τους για την αρνητική στάση που τήρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRODPMNE στο δημοψήφισμα των Σκοπίων.