Διχάζονται οι Συνταγματολόγοι για την Συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

231

Το newsit.gr μίλησε με τον γνωστό συνταγματολόγο, Ανδρέα Δημητρόπουλο, ο οποίος κάνει λόγο για τακτοποίηση περισσότερο οικονομικών λογαριασμών, τονίζοντας ωστόσο ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου αποτελεί ένα βήμα προς τον μεγαλύτερο διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας.

Για το άρθρο 3

Αρχικά ο κ. Δημητρόπουλος αναφέρεται στο άρθρο 3, τονίζοντας στο newsit.gr: «Προ ολίγων ημερών κατατέθηκε η πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, του κυβερνώντος κόμματος. Στην πρόταση αυτή μεταξύ άλλων, αναθεωρείται και το άρθρο 3, το οποίο καθιερώνει αρχικά την αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας. Αυτό θέλει πράγματι μια επεξήγηση διότι αν με την έννοια της θρησκευτικής ουδετερότητας εννοούμε την ουδετερότητα του κράτους απέναντι σε όλες τις θρησκείες, αυτό επιβάλλεται κι από την Αρχή της ανεξιθρησκείας.

Σημαίνει όμως αυτό παράλληλα ότι δεν υπάρχει επικρατούσα θρησκεία. Αν διαβάσουμε παρακάτω την ίδια πρόταση, διατηρεί την επικρατούσε θρησκεία, πλην όμως σε μια ερμηνευτική δήλωση που ακολουθεί στο ίδιο άρθρο, αναφέρει ότι επικρατούσα θρησκεία δεν σημαίνει ότι είναι η επίσημη θρησκεία του κράτους.

Αυτό είναι αρκετά αντιφατικό, διότι στον ορισμό της επικρατούσας θρησκείας ανήκει ακριβώς ότι είναι η επίσημη θρησκεία του κράτους, Υπάρχει δηλαδή μία ασάφεια αν θέλετε στο σημείο αυτό. Νομίζω ότι η πρόταση η Συνταγματική στο άρθρο 3 δηλαδή, θα πρέπει να γίνει πιο σαφής και πιο ξεκάθαρη».

Για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Και συνεχίζει ο συνταγματολόγος για το… ζουμί: «Τώρα από εκεί και πέρα, όσον αφορά στο κοινό ανακοινωθέν και την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, θα την χαρακτήριζαν σαν πρακτικού περιεχομένου συμφωνία, τακτοποίησης οικονομικών κυρίως λογαριασμών.

Το κράτος αναγνωρίζει την αξία της εκκλησιαστικής περιουσίας, την οποία είχε αποκτήσει ήδη από την δεκαετία του ’30, έναντι της οποίας έρχεται να συνεχίσει να αναλαμβάνει την μισθοδοσία των κληρικών, η οποία όμως πλέον δεν θα γίνεται επισήμως από το ίδιο το κράτος, ούτε οι κληρικοί θα έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, αλλά θα γίνεται από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Εδώ έχουμε ένα ακόμα βήμα απομάκρυνσης το οποίο από τη μία πλευρά ενισχύει την αυτονομία της Εκκλησίας, από την άλλη πλευρά διατηρείται η υποχρέωση η χρηματική του κράτους έναντι της Εκκλησίας. Αυτά με λίγα λόγια είναι ο πυρήνας των σχέσεων κράτους – Εκκλησίας, όπως επιδιώκεται από την αναθεωρητική πρόταση του κυβερνώντος κόμματος.

Πρέπει όμως να πω ότι και σήμερα ακόμη, πριν δηλαδή την οποιαδήποτε αναθεώρηση, με το ισχύον Σύνταγμα, ο χωρισμός κράτους και Εκκλησίας υπάρχει. Και το σύστημα από το οποίο κρατεί, είναι αυτό το οποίο λέμε της νόμου κρατούσας Πολιτείας.

Δηλαδή η Πολιτεία επιτρέψτε μου να πω έχει το πάνω χέρι, η οποία ψηφίζει τον Νόμο με τον οποίο λειτουργεί η Εκκλησία. Και από εκεί και πέρα η Εκκλησία καθορίζει τα δογματικά και πνευματικά θέματα τα οποία είναι της αποκλειστικής της αρμοδιότητας. Είναι ένα βήμα προς τον μεγαλύτερο διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας«.

Συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου: «Κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας» λέει ο Μποτόπουλος!

Για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου που αφορά στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας, μίλησε στο newsit.gr ο γνωστός συνταγματολόγος, Κώστας Μποτόπουλος.

Ο κ. Μποτόπουλος τονίζει ουσιαστικά ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου… γέρνει προς το όφελος της Εκκλησίας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν κερδίζονται τα πιο ουσιώδη. Δηλαδή το ξεκαθάρισμα των ρόλων, αλλά και μια παρέμβαση στο ζήτημα των μισθών των κληρικών.

Δεν διστάζει, μάλιστα, να μιλήσει για κίνητρα εντυπωσιασμού παρά ουσίας…

Όλα όσα αναφέρει ο Κώστας Μποτόπουλος στο newsit.gr για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου«Θεωρώ ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα μεταξύ Εκκλησίας και Κυβέρνησης, παρόλο που φαίνεται ότι είναι ένα σημαντικό βήμα, στην ουσία είναι ετεροβαρής. Δηλαδή είναι μία συμφωνία πάρα πολύ προς όφελος της Εκκλησίας», τονίζει αρχικά ο συνταγματολόγος.

Για να συνεχίσει: «Και στην ουσία δεν κερδίζονται αυτά που είναι τα βασικά στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας, δηλαδή αφενός το ξεκαθάρισμα των κρατικών ρόλων. Ίσως αυτό γίνεται για να μην υπάρξει Συνταγματική Αναθεώρηση και αφετέρου ακόμα και στο σημαντικό ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, αναφέρεται ότι θα γίνεται με επιδότηση από το κράτος πάλι. Δηλαδή ουσιαστικά το κράτος θα συνεχίσει να καταβάλλει τον μισθό των κληρικών».

Ο κ. Μποτόπουλος καταλήγει: «Επίσης δεν υπάρχουν πρόνοιες για το σημαντικό ζήτημα το οικονομικό. Δηλαδή αν θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ και τι φορολογική μεταχείριση θα έχει η Εκκλησία. Πράγματα τα οποία ανατίθενται σε μία νέα ανεξάρτητη αρχή, ενώ ήδη υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή. Στην καινούρια δε Αρχή, θα έχει βασικό ρόλο η ίδια η Εκκλησία.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι η συμφωνία αυτή είναι περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού, παρά λύνει τα προβλήματα που είναι θεσμικά προβλήματα στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας: Ένα όσον αφορά στους ρόλους και ένα όσον αφορά στην λεγόμενη εκκλησιαστική περιουσία, στην οποία αυτός που ζητά να έχει ένα ρόλο είναι το κράτος και όχι η Εκκλησία».

πηγή : newsit.gr

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi