Διεκδικήσεις Σκοπιανών τα “μακεδονικά” θα γίνουν επίσημη γλώσσα στην ΕΕ

161

Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι διεκδικήσεις των Σκοπιανών για τα μακεδονικά.

Οι Σκοπιανοί αναμένουν τα μακεδονικά να γίνουν επίσημη γλώσσα στην ΕΕ. Εκτός από τις παράλογες απειλές, τα υπονοούμενα διχοτόμησης της Ελλάδας για ένωση «βόρειας και νότιας Μακεδονίας” και πλήθος άλλων αλυτρωτικών κινήσεων.

Με τις υπογραφές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Συμφωνία των Πρεσπών, άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου” και έρχονται με σταθερούς και απειλητικούς ρυθμούς νέες διεκδικήσεις και δηλώσεις αλλοιωμένης και προπαγανδιστικής ιστορίας.

Είναι θέμα χρόνου η ελληνική κυβέρνηση να βρει μπροστά της τα ζοφερά αποτελέσματα της εκχώρησης της Μακεδονίας και να πληρώσει για αυτά.

Την αισιοδοξία του για το δημοψήφισμα εξέφρασε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος αποφάσισε να μιλήσει στα «μακεδονικά», όπως είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναμένει «να γίνουν σύντομα η νέα επίσημη γλώσσα στην ΕΕ».

Συνεχίζοντας, ο Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε: «Τώρα θα μιλήσω στα μακεδονικά, αναμένοντας ότι θα γίνει σύντομα η νέα επίσημη γλώσσα στην ΕΕ» και ανέφερε ότι είναι μια ιστορική μέρα, διότι ξεκίνησε ο πρώτος έλεγχος πριν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με το κεφάλαιο «23» που αφορά τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σχετικά με το δημοψήφισμα, ο Γ. Χαν τόνισε, από την πλευρά του, ότι είναι χρέος των πολιτικών ηγετών της ΠΓΔΜ να καλέσουν τους πολίτες να ψηφίσουν και όχι να το μποϊκοτάρουν.

Τέλος, ο Γ. Χαν εξήγησε ότι ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος ελέγχου (screening), πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία το Σεπτέμβριο του 2019, ο οποίος περιλαμβάνει 160.000 σελίδες ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα» για την προετοιμασία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μετά την απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο.