Έγιναν οι πρώτες εισηγήσεις για το δεύτερο γενικό lockdown

427

Ώρα δύσκολων αποφάσεων για την κυβέρνηση, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό

 

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα φέρνει καθημερινά πιο κοντά το lockdown, παρά τις προσπάθειες να αποφευχθεί για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους.

Κάθε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αποτελεί και νέο αρνητικό ρεκόρ, με τα χθεσινά κρούσματα να ανέρχονται στα 1.547, ενώ το τελευταίο τριήμερο εκτοξεύτηκαν σε 3.521. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι την Τετάρτη ο αριθμός κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την Δευτέρα.

Προς lockdown η Θεσσαλονίκη, αποφασίζει σήμερα ο πρωθυπουργός

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται εσπευσμένα την υπαγωγή της Θεσσαλονίκης στο επίπεδο 4, που συνεπάγεται lockdown για το δεύτερο μητροπολιτικό κέντρο της χώρας. Με δεδομένο τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού οι αποφάσεις αναμένονται σήμερα, ύστερα από την ενημέρωση που θα έχει ο πρωθυπουργός. «Είναι διαφορετικό να μπαίνει στο κόκκινο η Καστοριά, τα Ιωάννινα και οποιαδήποτε άλλη πόλη αυτού του μεγέθους και διαφορετικό να σφραγίζεις το μητροπολιτικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας», σχολίασε στο iefimerida.gr αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, περιγράφοντας τη δυσκολία μιας τέτοιας απόφασης. Τα περιθώρια όμως έχουν στενέψει και η Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι δεν θα αποφύγει τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Έγιναν οι πρώτες εισηγήσεις για το δεύτερο γενικό lockdown

Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ένα δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, όμως οι πρώτες εισηγήσεις για την επιβολή του έχουν ήδη γίνει. Η εκτίμηση -και των λοιμωξιολόγων- είναι ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στο «σημείο μηδέν» και υπάρχει η δυνατότητα να συγκρατηθεί η εξάπλωση της πανδημίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτηρίζεται το επόμενο δεκαήμερο.

Η Αττική καθορίζει το εθνικό lockdown -Γιατί υπάρχουν σκέψεις να γίνει τον Νοέμβριο

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η Αττική. Μέχρι χθες ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μεν υψηλός, αλλά παρέμενε σε σταθερό επίπεδο χωρίς απότομη άνοδο. Για πρώτη φορά όμως χθες η Αττική ξεπέρασε τα 400 κρούσματα, προκαλώντας προβληματισμό. Αν τις επόμενες ημέρες συνεχιστεί η άνοδος και στην πρωτεύουσα, τότε πολύ δύσκολα η χώρα θα αποφύγει ένα δεύτερο lockdown.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η άποψη ότι μια τέτοια κίνηση νωρίς τον Νοέμβριο μπορεί βραχυπρόθεσμα να πιέσει την οικονομία, όμως αν σε διάστημα δύο εβδομάδων η κατάσταση με τον κορονοϊό αναστραφεί, η αγορά θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος την περίοδο των Χριστουγέννων, μετά τη χαλάρωση των μέτρων.

Πηγή: iefimerida.gr