Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

211

Σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται νέα καιρική μεταβολή της ημέρας

Νέα μεταβολή του καιρού σημειώνεται σήμερα, Δευτέρα όπως δείχνουν και τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενώ αναμένεται σημαντική μεταφορά αφρικανικής σκόνης, με βάση το προγνωστικό μοντέλο WRF-CHEM.

Το φαινόμενο οφείλεται στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, η οποία ευνοεί τη δημιουργία ισχυρών ανέμων νότιας διεύθυνσης. Το κύμα σκόνης αναμένεται να επηρεάσει ακόμα και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ μείωση των συγκεντρώσεων της σκόνης αναμένεται από το απόγευμα της Δευτέρας.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, με τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και το χαλάζι να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της, ενώ δεν θα λείψουν και οι θυελλώδεις άνεμοι.

Στην Αττική αναμένονται βροχές που από το πρωί έως το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους ισχυρές. Τις ίδιες ώρες υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, κατά τη διάρκεια της ημέρας όμως θα στραφούν σε δυτικούς έως βορειοδυτικούς 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ από το απόγευμα όμως θα παρουσιάσουν εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει τους 16-18 βαθμούς στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τους 14-16 στα δυτικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη, και τους 12-14 στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε την Κυριακή η ΕΜΥ, σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους θα επηρεάσουν:

  • Την κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και πιθανώς μέχρι το απόγευμα τη Θράκη.
  • Τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο μέχρι το απόγευμα.
  • Αρχικά τη δυτική Κρήτη και βαθμιαία τα υπόλοιπα τμήματα της Κρήτης και τις Κυκλάδες μέχρι τις βραδινές ώρες.
  • Από τις πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
  • Για την Αττική ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται μέχρι νωρίς το απόγευμα.