Ελλάς το μεγαλείο σου – Χάνουν το επίδομα στέγασης όσοι πληρώνουν το δάνειο τους κανονικά στις τράπεζες!

128

Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως αυτό αποτυπωνόταν στον προϋπολογισμό, προέβλεπε ότι την επιδότηση έως και 210 ευρώ θα την λαμβάνουν όλοι, ανεξάρτητα αν έχουν δικό τους σπίτι ή ενοικιαστές, αρκεί βεβαίως να πληρούν τα κριτήρια. Όπως έγινε όμως γνωστό,το συγκεκριμένο επίδομα θα το λάβουν μόνο όσοι ενοικιάζουν κατοικία και όχι οι συνεπείς δανειολήπτες που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία και χρίζουν βοήθειας από την Πολιτεία.

Αιτία για αυτή την κυβερνητική υπαναχώρηση στον αρχικό σχεδιασμό η έλλειψη κονδυλίων και η εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ. Τόσο θα κόστιζε η στήριξη σε αυτό το μέτρο των «πράσινων» δανειοληπτών.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα επιδοτηθούν όσοι πλήρωναν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου, πράσινου ή κόκκινου. Το εισοδηματικό όριο, είχε οριστεί στα 9.000 έως 27.000 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων θα έφτανε περίπου στα 600 χιλιάδες. Ωστόσο μεσολάβησε η διαπραγμάτευση για το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη και προέκυψε ανάγκη για περισσότερα χρήματα, με αποτέλεσμα να «κουρευτεί» το επίδομα στα 400 εκατ. Το «κούρεμα» όμως δεν σταμάτησε εκεί. Συνεχίστηκε με το εισοδηματικό κριτήριο να ορίζεται στα 7.000 έως 21.000 ευρώ αλλά από το επίδομα στέγασης κόβονται οι δανειολήπτες.

Το επίδομα για τους ενοικιαστές

Ορίστηκε τελικώς στα 70 ευρώ για την οικογένεια με ένα μέλος ενώ θα προσαυξάνεται με 35 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού. Το μέγιστο ποσό μηνιαίας επιδότησης, ορίστηκε στα 210 ευρώ.

Τα ίδια όρια θα ισχύσουν και για το ύψος των καταθέσεων ενώ θα υπάρχει και περιουσιακό κριτήριο το οποίο ορίστηκε στα 120.000 έως τα 180.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι συνεπείς δανειολήπτες στην απευκταία περίπτωση που κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον βρεθούν σε αδυναμία και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειο τους, τότε δεν θα μπορούν να μπουν ούτε στο διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη, αφού κριτήριο για να ενταχθεί κάποιος σε αυτό, είναι το δάνειο να ήταν κόκκινα στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, δηλαδή ο δανειολήπτης να είχε πάψει να το πληρώνει πριν τον περασμένο Οκτώβριο.

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr