Ελληνικά σίριαλ στην ΕΡΤ

536

«Η Ζωή εν τάφω» με Αρμένη- Καραμπέτη και Μπέζο 

Επιτέλους η  ΕΡΤ θα ασχοληθεί  ξανά με την ελληνική μυθοπλασία. Μετά από δέκα χρόνια απραξίας  σε έναν τομέα όπου στο παρελθόν είχε διαπρέψει με σίριαλ που έμειναν στην ιστορία, φαίνεται ότι κάτι κινείται ώστε να δικαιολογηθούν και τα λεφτά των  Ελλήνων που πληρώνουν  για το κρατικό κανάλι.   

Τα τελευταία χρόνια με τις περιπέτειες του κρατικού καναλιού και την κακοδιαχείρηση την οποία έχουν καταγγείλει στελέχη που πέρασαν από υπεύθυνες θέσεις, η ΕΡΤ είχε αφήσει σε συρτάρια προτάσεις για σίριαλ. Τώρα αποφασίσθηκε, αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό: Να δοθεί προτεραιότητα στην ελληνική μυθοπλασία και κυρίως στην λογοτεχνία. Έτσι οι δύο σειρές που πήραν το πράσινο φως είναι: «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη»βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη και  η «Ζωή εν τάφω». Η δεύτερη στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη και την σκηνοθεσία και το σενάριο έχει αναλάβει ο έμπειρος σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς.

Ήδη έχουν αρχίσει τα γυρίσματα, με το μεγαλύτερο μέρος τους να γίνεται στην Αττική και την Μυτιλήνη. Στην κρατική τηλεόραση, με αυτή την σειρά «επιστρέφουν» σημαντικοί ηθοποιοί που έχουν γράψει ιστορία στο κρατικό κανάλι όπως είναι ο Γιώργος Αρμένης  ( «Ο πρίγκιπας», «Σιγά…η πατρίδα κοιμάται, «Χαίρε Τάσο Καρατάσο κ.α.)

Επίσης πρωταγωνιστούν και οι: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Μπέζος, Νίκος Πουρσανίδης, Δημήτρης Μοθωναίος κ.α.

Η «Ζωή εν τάφω» είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Μυριβήλη, δημοσιεύθηκε το 1930 και εξιστορεί, βασισμένο στις δικές του προσωπικές εντυπώσεις, τη φρίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και κάθε πολέμου γενικότερα. Ο κεντρικός ήρωας είναι ο λοχίας του πεζικού Αντώνης Κωστούλας που καταγράφει σε ημερολόγιο-γράμματα που σκοπεύει να στείλει στην αγαπημένη του, τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του από το Μακεδονικό Μέτωπο όπου πολεμάει το 1917.

Το σίριαλ θα ολοκληρωθεί  σε 16 επεισόδια, διάρκειας 50 λεπτών και θεωρείται γερός «άσος» στον ανταγωνισμό των καναλιών.