Έμμεση απειλή βέτο από Μόσχα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

197

Η Μόσχα αντιτιθεται στην νομιμοποίηση του δημοψηφίσματος στα Σκόπια

Το ρωσικό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τις πάγιες αντιρρήσεις της Μόσχας στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζει άκυρο το δημοψήφισμα της Κυριακής και προειδοποιεί ότι «η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις»

Στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αποχής στο δημοψήφισμα στα Σκόπια στέκεται η Μόσχα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στη Συμφωνία των Πρεσπών στον ΟΗΕ.

Χαρακτηριστικά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:«Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ΠΓΔΜ μόλις το 36,8% δεν έδωσαν την υποστήριξή τους στη συμφωνία των Πρεσπών, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έγιναν αμέσως αποδεκτά από τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και από την Ουάσινγκτον. Υπάρχει μια φιλοδοξία να διασφαλιστεί η γρήγορη είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη γνώμη του λαού της ΠΓΔΜ. Η βασική μας θέση παραμένει αμετάβλητη: μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από τα εμπλεκόμενα μέρη, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου και με ευρεία υποστήριξη από τον λαό. Η συμφωνία των Πρεσπών σαφώς δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια αυτά»