Έρχεται καύσωνας διαρκείας – Που θα φτάσει έως και τους 45 βαθμούς Κελσίου

87

Ισχυρό κύμα καύσωνα μεγάλης διάρκειας το οποίο θυμίζει τον φονικό καύσωνα του 1987 θα πλήξει την χώρα μας τις επόμενες ημέρες

Το κύμα καύσωνα θα χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες, που θα φθάσουν μέχρι και 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ζέστη θα είναι αφόρητη ακόμα και τη νύχτα, μην αφήνοντας τον ανθρώπινο οργανισμό να πάρει ανάσα για να προετοιμαστεί για τις θερμοκρασίες της επόμενης ημέρας.

Θα πλήξει ιδιαίτερα τις «κλειστές» περιοχές, ενώ η θερμοκρασία στην Αττική θα προσεγγίσει από την Παρασκευή μέχρι και την Δευτέρα τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα καύσωνα το οποίο θα απασχολήσει τη χώρα μας από αύριο Τετάρτη και όπως όλα δείχνουν θα έχει μια διάρκεια περί τις επτά με 10 ημέρες, θα πάμε περίπου προς τα μέσα και το τέλος της άλλης εβδομάδας. Το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κοντά στους 42 με 45 βαθμούς Κελσίου σε κλειστές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα όπως είναι για παράδειγμα η Θεσσαλία, η Βοιωτία, Αργολίδα, Ηλεία, Λακωνία όπου περιμένουμε υψηλές θερμοκρασίες».

Το άσχημο είναι ότι και κατά τη διάρκεια της νύχτας στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν θα πέφτει πολύ η θερμοκρασία.

Δεν αποκλείεται και στην Αθήνα να βλέπουμε θερμοκρασίες κοντά στο 32 με 34 βαθμούς Κελσίου το βράδυ ή νωρίς το πρωί, άρα ο ανθρώπινος οργανισμός δεν θα προλαβαίνει να πάρει αυτό που λέμε ανάσα για να αντιμετωπίσει την επόμενη θερμή ημέρα.

Οι πιο δύσκολες ημέρες θα είναι το Σαββατοκύριακο και οι αρχές της άλλης εβδομάδας, Δευτέρα και Τρίτη

Εκεί θα δούμε τον υδράργυρο στις πιο υψηλές τιμές, θα προσεγγίσει δηλαδή τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι πιο χαμηλή, λόγω και της θαλάσσιας αύρας, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα έχουν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη υγρασία.

Μπορεί δηλαδή οι 35 ή 36 βαθμοί να μοιάζουν με 41 ή 42 όπου βέβαια δεν φυσάει. Θα φυσάει στο Νότιο Αιγαίο, από τις Κυκλάδες και πιο νότια, αλλά εκεί θέλει προσοχή και στον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Αττική

Για την Αττική οι δυσκολότερες ημέρες θα είναι από την Παρασκευή μέχρι και την Δευτέρα, κατά κανόνα σε κλειστές περιοχές, δηλαδή στην Ελευσίνα, Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί που συνηθίζουμε να βλέπουμε τις πιο υψηλές θερμοκρασίες.

Στις περιοχές αυτές, θα προσεγγίσουμε τους 42 με 44 βαθμούς Κελσίου όπως δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία. Καλύτερα βέβαια θα είναι οι συνθήκες κοντά στη θάλασσα, όπου ο υδράργυρος θα είναι κοντά στους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου με τη βοήθεια και του Βοριά προς τα ανατολικά, αλλά και της θαλάσσιας αύρας από την πλευρά του Σαρωνικού.