Εσπευσμένα κλιμάκια των Θεσμών στην Αθήνα!

74

Η επίσημη κάθοδος των Θεσμών στην Αθήνα σε επίπεδο επικεφαλής με στόχο τη διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα, τον προϋπολογισμό του 2020 και την 4η αξιολόγηση έχει οριστεί για το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, μία “πρόγευση” θα δοθεί την άλλη εβδομάδα

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί κάθοδος μιας μικρής ομάδας τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα για σύντομες επαφές με τις υπηρεσίες όλων των φορέων οι οποίοι έχουν ανοιχτά μέτωπα. Δηλαδή σχετίζονται με τις βασικές “ουρές” που έχει πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση στο μέτωπο των δεσμεύσεων της 3ης μετα-προγραμματικής εποπτείας.

Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να συλλέξουν στοιχεία, αλλά και να υπάρξει γνωριμία με το νέο τεχνικό επιτελείο ούτως ώστε να ενημερωθούν και οι “έδρες” των δανειστών. Αναμένεται ότι θα επισκεφθούν τις υπηρεσίες που “χειρίζονται” την ανάπτυξη, την πορεία των εσόδων και των δαπανών, την κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και μεταρρυθμίσεις όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η αγορά ενέργειας κ.λ.π.

Η δράση των τεχνικών κλιμακίων θα λάβει χώρα παράλληλα με την κάθοδο των επικεφαλής των Θεσμών (εκτός της ΕΚΤ), λόγω της παρουσίας τους στο συνέδριο του Economist.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη κλείσει τα ραντεβού του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και του επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Θεωρείται πιθανό να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και άλλες συναντήσεις με το νέο επιτελείο της Κυβέρνησης. Δεν αναμένεται πάντως να υπάρξει μέσα στο καλοκαίρι έλευση του Επιτρόπου Μοσκοβισί, αν και υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο ΥΠΟΙΚ.

Η επίσημη διαπραγμάτευση ξεκινά μετά το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό. Ωστόσο, το κυβερνητικό έργο έχει αρχίσει να παράγεται.

Ο ΥΠΟΙΚ έχει στρέψει το βλέμμα του στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ οριστικοποιούνται και οι Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα διαμορφώνεται και η διαπραγματευτική ομάδα με την τοποθέτηση του οικονομολόγου Μιχάλη Αργυρού στη θέση του νέου προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ)

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr