Εστίαση: Σκέψεις για άνοιγμα νωρίτερα – Αλλαγές σε εξωτερικούς χώρους, ημιυπαίθριους, δημοτικά τέλη

230

Εντός της ημέρας αναμένεται και ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των συναρμόδιων υπουργείων με θέμα την επαναφορά στην κανονικότητα του κλάδου της εστίασης, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να επαναλειτουργήσει αρχές Ιουνίου

 

Ενδεικτικές εξάλλου είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να εισηγηθεί να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης, «εφόσον δεν υπάρχουν κρούσματα κορoνοϊού, αυτή την εβδομάδα που επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα».

Διευκολύνσεις στην εστίαση: Εξωτερικοί χώροι και ημιυπαίθριοι

Ενα αρχικό πλαίσιο διευκολύνσεων, αλλά και κατευθύνσεων για την τήρηση των απαραίτητων κανόνων υγιεινής και των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορoνοϊού έδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης εξετάζεται το σενάριο να δοθεί περισσότερος εξωτερικός χώρος στα καταστήματα εστίασης, ακόμη και στο οδόστρωμα.

Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Παπαθανάσης, προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός υπάρχει η σκέψη να δοθεί χώρος που θα αντιστοιχεί στο πλάτος του κάθε καταστήματος, είτε στο πεζοδρόμιο, είτε στο οδόστρωμα, ή σε πλατείες, εφόσον βρίσκονται δίπλα από ανοιχτούς χώρους. Και αυτά, χωρίς να χρεωθούν με επιπλέον τέλη οι ιδιοκτήτες από τους δήμους, σε μια προσπάθεια να πάρουν μια οικονομική ανάσα οι επιχειρηματίες και να ανέβει όσο το δυνατόν ο τζίρος, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης εξαιτίας των μέτρων.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε, συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί ότι «ακόμη και στο οδόστρωμα μπορεί να βρεθεί χώρος, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Ταυτόχρονα εξετάζεται να λειτουργήσουν και εσωτερικοί χώροι υπό τη μορφή ημιυπαιθρίων.

Σχετικά με τους όρους λειτουργίας, είπε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η εστίαση να ανακτήσει τη δυναμική που είχε πριν, δηλαδή να καλύψει τα τ.μ. και να έχει πάλι τους πελάτες που είχε. Αναφέρθηκε στις σχετικές συζητήσεις που γίνονται με τους δήμους και την ΚΕΔΕ ώστε να δοθούν παραπάνω τ.μ. σε δημόσιους χώρους και πεζοδρόμια -χωρίς επιπλέον χρέωση.

Πέτσας για εστίαση: Λιγότερα δημοτικά τέλη

Το ότι ανακοινώσεις για τον χώρο της εστίασης θα γίνουν μετά τις 15 Μαΐου τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ωστόσο επιβεβαίωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και οι Δήμοι της χώρας έχουν ήδη συμφωνήσει σε παραχώρηση περισσότερου εξωτερικού χώρου στις επιχειρήσεις και σε χαμηλότερα τέλη. «Οποιος βιάζεται σκοντάφτει, θα δούμε το επόμενο διάστημα τα μέτρα που θα ληφθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στην αρχή ήταν η οικονομική ενίσχυση, μετά οι ελαφρύνσεις στο φορολογικό, αλλά και η ενίσχυση του μισθολογικού για να μην έχουμε έκρηξη της ανεργίας τους επόμενους μήνες», σημείωσε αναφορικά με τη στήριξη της αγοράς.

Θεοδωρικάκος: Περισσότερα τετραγωνικά έξω για τραπεζοκαθίσματα

Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει τους επαγγελματίες στην εστίαση δήλωσε σήμερα ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Είτε παραχωρώντας περισσότερα τετραγωνικά σε εξωτερικούς χώρους για τραπεζοκαθίσματα, μέσω των δήμων, όπου είναι εφικτό, είτε μειώνοντας τα τέλη, όπου δεν υπάρχουν επιπλέον χώροι, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε πρωινή εκπομπή, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία του αυτή έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού.

«Η συζήτηση που έχουμε με την ΚΕΔΕ και το σύνολο των δήμων είναι να δοθούν πολύ περισσότερα τετραγωνικά, ώστε να μπορούν τα καταστήματα εστίασης, καφετέριες κ.λπ., να απλώσουν τον χώρο τους και να μπορούν να εξυπηρετήσουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό δυνητικών πελατών που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και την προηγούμενη περίοδο, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά από τους δήμους», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Οι τελικές αποφάσεις πάντως αναμένονται έως τα μέσα Μαΐου και θα εξαρτηθούν τόσο από τα δεδομένα της πορείας του κορoνοϊού στη χώρα, όσο και από τις υποδείξεις που θα κάνει η επιστημονική επιτροπή.

Ανά τετράδες στα εστιατόρια και τα καφέ

Σύμφωνα πάντως με το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, τα καφέ και τα εστιατόρια που έχουν εξωτερικούς χώρους, θα ανοίξουν με την έναρξη του καλοκαιριού, αλλά κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θα μπορούν να κάθονται πάνω από τέσσερα άτομα σε κάθε τραπέζι, ενώ το ένα τραπέζι από το άλλο θα πρέπει να έχει απόσταση δύο μέτρων. Παράλληλα, η αντιστοιχία ανά άτομο στους εξωτερικούς χώρους θα είναι ένας ανά 3 τ.μ. Στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους θα φορούν υποχρεωτικά γάντια και μάσκα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr