«Χώρος Covid Free» – Αυτό το σήμα θα πιστοποιεί ότι όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.
«Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό» – Το σήμα θα τοποθετείται σε καταστήματα όπου επιβεβαιωμένα έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό
«Μεικτός χώρος» – Οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για PCR/μοριακό ή 48 ωρών για rapid test)
Αναλυτικά τα μέτρα
Από 16 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με το 85% της χωριτικότητας.
Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία
Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και μέχρι 8.000 τα κλειστά και για ανήλικους με self test στο στο 5% -από το 85% – της χωρητικότητας.
Σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.
Ο υπουργός σημείωσε πως οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια ξεκαθαρίζοντας πως ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός.
Πρόστιμα
Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ και 5.000 ευρώ για χώρους άνω των 200 τμ και 7 μέρες αναστολή λειτουργίας.
Σε δεύτερη παράβαση για όλους 10.000 και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας και στην τρίτη παράβαση προσωρινή αφαίρεση άδειας για 60 μέρες
Eίναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων και βάση αποδεικτικού υλικού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Covid Free GR: Πώς λειτουργεί η εφαρμογή για τον έλεγχο του εμβολιασμού
Παράλληλα, τη λειτουργία της εφαρμογής επαλήθευσης των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών «Covid Free GR» παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η οποία είναι διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android, διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.
Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, η διαδικασία να «κατεβάσει» κάποιος την εφαρμογή-κλειδί, όπως τη χαρακτήρισε, για να μπορεί να ελέγχει την γνησιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού, είναι εύκολη και απλή. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για τις ελληνικές βεβαιώσεις απαιτείται.
Πώς λειτουργεί η εφαρμογή; Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:
Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID.
Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).
Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.
Ποια είναι η χρονική ισχύς των πιστοποιητικών:
Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.
Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά.
Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).
PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).
Σημειώνεται ότι η εν λόγω εφαρμογή υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ GRNET, φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.