Φορολογικές δηλώσεις: Η μεγάλη «παγίδα» με τα τεκμήρια διαβίωσης

124

Επικίνδυνες «παγίδες» που ενδέχεται να οδηγήσουν τα αδύναμα και μικρομεσαία νοικοκυριά στην καταβολή υπέρογκων φόρων, κρύβουν και φέτος τα τεκμήρια διαβίωσης

 

Οι φοροτεχνικοί συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή δημοσίων Εσόδων θα εφαρμόσει και φέτος τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Αυτό, εν ολίγοις, σημαίνει ότι η ΑΑΔΕ θα προσδιορίσει τα φορολογητέα εισοδήματα σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα πραγματικά.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι καλούνται να δικαιολογήσουν τις πρόσθετες διαφορές φορολογητέου εισοδήματος που θα προκύψουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων.

Αν δεν το καταφέρουν, τότε δεν θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με βάση τα πολύ πιο υψηλά τεκμαρτά ποσά εισοδημάτων, με συνέπεια να υπερφορολογηθούν.

Τι θα συμβεί με επιδόματα και ΕΝΦΙΑ

Την ίδια στιγμή, τα τεκμήρια θα εμφανίσουν πολλούς φορολογούμενους να έχουν αποκτήσει εισοδηματικά όρια που έχουν καθοριστεί από διάφορους νόμους για την είσπραξη κοινωνικών επιδομάτων και για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα αφενός να χάσουν τα επιδόματα αφετέρου να χρεωθούν αδίκως και με τον ΕΝΦΙΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο θα αθροιστούν τα παρακάτω ποσά:

1. Η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο φορολογούμενο ή για κάθε έγγαμο ή έγγαμη που υποβάλλει δήλωση χωριστά από τη σύζυγο ή το σύζυγο και σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

2. Τα τεκμήρια διαβίωσης ή «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης». Τα τεκμήρια διαβίωσης είναι ποσά τα οποία αντιπροσωπεύουν τις ελάχιστες ετήσιες δαπάνες χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων, όπως κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες, αλλά και ποσά, που σύμφωνα μ το υπουργείο, αντιπροσωπεύουν τα ελάχιστα ετήσια έξοδα του φορολογούμενου για την ατομική του συντήρηση. Στις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» υπάγονται και οι πραγματικά καταβληθείσες δαπάνες για την πληρωμή διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία και καθώς και τα έξοδα για την καταβολή αποδοχών σε υπηρετικό προσωπικό.

  1. Τα τεκμήρια διαβίωση απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος