Οι 10 τροφές που ρίχνουν την υψηλή πίεση

195

Ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως εμφανίζει αυξημένη αρτηριακή πίεση.Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές

 

Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από την ροή του αίματος (πόσο αίμα στέλνει η καρδιά μας σε κάθε συστολή) και από την αντίσταση που προβάλουν τα αγγεία μας στην ροή αυτή.

Εάν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τότε η καρδιά μας πρέπει να εργαστεί δυνατότερα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα μας.Η υψηλή πίεση αίματος ονομάζεται υπέρταση.Τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, πονοκεφάλους και αδιαθεσία.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι αν η πίεσή μας είναι αυξημένη, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε για να μειωθεί είναι να περιορίσουμε σημαντικά το αλάτι στη διατροφή μας.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ρύθμιση της πίεσης περνάει από το στομάχι και επομένως πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας για να διαχειριστούμε καλύτερα την υπέρταση.Για τους ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση, η σωστή και προσεκτική διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο.

Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες περιέχουν ουσίες που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Για να δούμε ποιες είναι:

1. Mπανάνες

Η μπανάνα είναι γεμάτη κάλιο, γι ‘αυτό είναι και μια καλή επιλογή για όσους έχουν υψηλή πίεση.

2. Μπρόκολο

3. Αυγά

4. Χυμός με παντζάρι

5. Ρόδι

6. Βρώμη

7. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τέτοια είναι το λάχανο, το μαρούλι, το σπανάκι, ο μάραθος, το σέσκουλο και τα χόρτα.

8. Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει μια ουσία, την αλισίνη, που του δίνει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά, η οποία βοηθά στην πτώση της πίεσης.

9. Γιαούρτι

10. Μαύρη σοκολάτα

Καταναλώνοντας περίπου ένα τετράγωνο σοκολάτας (30 γραμμάρια δηλαδή) έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε χοληστερίνη και αλάτι, να τρώνε άφθονα φρούτα και λαχανικά, γάλα με χαμηλά λιπαρά, ψάρια και πουλερικά καθώς και δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες.

Τέλος πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, των γλυκών και το αλκοόλ.