Οι πρώτες εικόνες μετά τα 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Κρήτη – Τι λένε οι σεισμολόγοι

51

Στους δρόμους βγήκαν οι κάτοικοι της Κρήτης λόγω του σεισμού των 6,1 Ρίχτερ, που ταρακούνησε το νησί το πρωί

 

Η δόνηση έγινε ιδιαιτέρως αισθητή σε πολλές περιοχές και προκάλεσε έντονη ανησυχία.Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που δημοσιεύονται από τα Χανιά, όπου οι εργαζόμενοι βγήκαν τρομαγμένοι στους δρόμους.Ακόμη, οι μαθητές σχολείων εκκένωσαν τα κτήρια και βρήκαν στο προαύλιο μέχρι να διαπιστωθεί ότι είναι όλα καλά.

Στις δηλώσεις του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης, σημείωσε ότι μετά από ένα πρώτο έλεγχο των σχολείων από τους διευθυντές, με απόφαση των αντιπεριφερειαρχών Ηρακλείου και Χανίων, τα παιδιά αποφασίστηκε να παραμείνουν στα σχολεία και να ολοκληρώσουν κανονικά το πρόγραμμά τους, καθώς δεν υπάρχει αναφορά για ζημιές.

Οι υπηρεσίες των δήμων είναι επί ποδός για να κάνουν καταγραφή τυχόν ζημιών.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, σχετικά με τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας το εστιακό βάθος της δόνησης είναι αρκετά μεγάλο και εκτίμησε ότι «δεν θα έχουμε συνέχεια. Συνήθως αυτοί δεν συνοδεύονται από μεγάλη μετασεισμική ακολουθία».

Ο σεισμός, όπως συμπλήρωσε, ήταν ενδιάμεσου βάθους και όχι κοντά στην επιφάνεια.

Καταλήγοντας ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός αυτός «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη φονική δόνηση που συγκλόνισε την Αλβανία», χθες.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει «ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας», καθώς, όπως σημείωσε, δεν αναμένονται μετασεισμοί και αυτός θεωρείται ο κύριος.

Τέτοιου είδους σεισμοί έχουν μεγάλη ακτίνα αισθητότητας, είπε ακόμη ο ίδιος.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, η δόνηση, που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, δεν φαίνεται να συνδέεται με τον ισχυρό σεισμό που «ταρακούνησε» την Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης και οδήγησε στον θάνατο δεκάδων ατόμων.