Η ρωσική πρόταση στην Ελλάδα για την απόκτηση 40 μαχητικών Su-35S και πώς «ναυάγησε»

257

Η πρόταση προέβλεπε την παράδοση ενός αριθμού 40 έως 60 μαχητικών της εξαγωγικής έκδοσης «-BM» του ρωσικού μαχητικού 4++ γενιάς Su-35S υπό εξαιρετικά ευνοϊκούς οικονομικούς όρους, στο πλαίσιο της ελληνο-ρωσικής αμυντικής συμφωνίας η οποία υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2013.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό ύψος της ρωσικής πρότασης ανερχόταν στα 2.5 δισ. $ για 40 μαχητικά Su-35BM  ποσό στο οποίο περιλαμβανόταν εκτός των όπλων και πακέτο ανταλλακτικών και υποστήριξης.

Η πρόταση επανακατατέθηκε στο νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις αρχές του 2015 κατά την επίσκεψή του στην Ρωσία με ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους και επιπρόσθετα την ρωσική εγγύηση για την ασφάλεια της Ελλάδας. Επίσης συζητήθηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένο κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς.

Οι όροι αποπληρωμής που προσέφερε η ρωσική πλευρά είναι εξαιρετικά ευνοϊκοί: Με το 20-30% του κόστους να είναι αποπληρωτέο μέσω ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και με το υπόλοιπο του ποσού παρέχεται η δυνατότητα χαμηλότοκου δανείου με περίοδο χάριτος 5 ετών.

Ακριβώς όπως πουλήθηκαν μετέπειτα στην Ινδονησία τα 12 Su-35ΒΜ και όπως θα αποπληρωθεί μέρος (περίπου το 15%) της αξίας των S-400 στη Τουρκία με τουρκικά αγροτικά προϊόντα.

Παράλληλα η ρωσική πλευρά και για να κατευνάσει τις όποιες ελληνικές ανησυχίες αναφορικά με τη συμβατότητα των αεροσκαφών με το ΝΑΤΟϊκό σύμπλεγμα επικοινωνιών προσέφερε στην έκδοση για την Ελλάδα τη δυνατότητα προσθήκης δυτικών ηλεκτρονικών όπως συστημάτων ασυρμάτων και IFF.

Η εν συνεχεία κατάρρευση της ελληνικής «αντίστασης» στους δανειστές, η έλευση των capital controls, το δημοψήφισμα που από ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ και η ανάληψη του απόλυτου οικονομικού ελέγχου από τους δανειστές όλων των προμηθειών του ΥΠΕΘΑ, ματαίωσε οποιαδήποτε σκέψη προς την κατεύθυνση απόκτησης του συγκεκριμένου στρατηγικού όπλου.

Δύο Μοίρες των 20 μαχητικών εκάστη ήταν υπεραρκετές για να φέρουν την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο αλλά αντ’αυτού επιλέχθηκε να διατεθούν τα όποια κονδύλια στον εκσυγχρονισμό των F-16.

 

Πηγή :pronews.gr