Καταθέτουν διπλό προσχέδιο προϋπολογισμού -Και με περικοπή συντάξεων και χωρίς

129

Πονοκέφαλος για την Κυβέρνηση οι εξαγγελίες της ΔΕΘ αλλά και η εικόνα προς το εξωτερικό

Τελικά επικράτησαν οι πιο ψύχραιμες φωνές εντός της κυβέρνησης. “Μια σύγκρουση με τους Ευρωπαίους για τις συντάξεις θα ήταν άσκοπη, αφού θα ισοδυναμούσε με σύγκρουση με τον τοίχο”

Το πιο πιθανό σενάριο συμπεριλαμβάνει την εξοικονόμηση των περίπου 2,1 δις ευρώ από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, καθώς και τα περίπου 1,9 δις ευρώ για την κάλυψη των αντίμετρων, δηλαδή όσα ακριβώς ψηφίστηκαν το 2017 και συμπεριλήφθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο. Αυτό που θα αλλάξει είναι η πρόβλεψη για το πλεόνασμα, που θα είναι υψηλότερη από το 3,96% που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 4,2%. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική πλευρά θέλει να δείξει ότι ακόμα κι αν ακυρωθούν οι περικοπές στις συντάξεις δεν τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος για 3,5%.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο το οποίο «πατάει» στην εκτίμηση για το υπερπλεόνασμα. Έτσι θα «εξαφανιστούν» οι περικοπές των συντάξεων, καθώς και μεγάλος όγκος των αντίμετρων, αλλά θα ενσωματωθούν οι εξαγγελίες από τη ΔΕΘ, οι οποίες κατά την Αθήνα «χωράνε» στον Προϋπολογισμό του 2019, χωρίς να δημιουργείται κάποιο δημοσιονομικό «κενό», αφού το κόστος τους υποτίθεται ότι δεν υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ.