Κορονοϊός: Στο κόκκινο τα ελληνικά νησιά – Ένα βήμα πριν από το lockdown

116

Την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά της χώρας εξετάζει σήμερα η Επιτροπή των Επιδημιολόγων καθώς αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, με τα τοπικά lockdown να είναι στο τραπέζι των συζητήσεων

Συναγερμός έχει σημάνει συγκεκριμένα για την Ίο, την Πάρο και την Κρήτη.Την εβδομάδα από 19 έως 25 Ιουλίου, το ποσοστό θετικότητας υπερέβη το 4%.

Στην Πάρο η θετικότητα άγγιξε το 5,51%, την Μύκονο που ανήλθε στο 4,27 και την Τήνο που άγγιξε το 4,2%. Αντίθετα, σε περιοχές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό θετικότητας είναι κοντά στο 1,5%.

Ανησυχία προκαλεί η εικόνα της Ίου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να προειδοποιεί πως η κατάσταση είναι οριακή και ο κίνδυνος lockdown είναι ορατός.

Ήδη εφαρμόζεται σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από την αστυνομία και την Πολιτική Προστασία σε Ίο και Πάρο για να συνδράμουν στην εφαρμογή των μέτρων και να αποφευχθεί το «κλείσιμο» του νησιού.

Στην Ιό φτάνουν σήμερα από την Αθήνα, 30 αστυνομικοί, ομάδα ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας ενώ στην Πάρο μεταβαίνει κλιμάκιο 15 αστυνομικών.

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς ο Αύγουστος είναι μήνας κορύφωσης των θερινών διακοπών. Καθώς οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες, «δείχνοντας» περαιτέρω εκτίναξη κρουσμάτων εντός του μήνα, τα περιθώρια «στενεύουν» για το χτίσιμο του απαιτούμενου τείχους ανοσίας.

Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Ακόμη ένα θέμα που θα συζητηθεί στην Επιτροπή των Ειδικών είναι και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικά, χτες οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 196, με ημερήσια μεταβολή +28,1%, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς.