Κτηματολόγιο: Ξεκινούν οι προαναρτήσεις για την Αθήνα !

182

Νέο «κεφάλαιο» ανοίγει για το Κτηματολόγιο, καθώς σε δύο εβδομάδες, δηλαδή τη Μεγάλη Δευτέρα, αρχίζει η προανάρτηση για τον Δήμο Αθήνας. Αυτό σημαίνει πως 550.000 ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους 700.000 ακίνητα στον Δήμο της Αθήνας και έχουν δηλώσει 1.250.000 δικαιώματα το 2008 -πληρώνοντας 35 ευρώ- θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή προκειμένου να διορθώσουν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας σε περίπτωση λάθους

 

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο συντονιστής της κτηματογράφησης της Αθήνας Γιώργος Δημητρίου αναφέρει πως ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες θα αρχίσουν να λαμβάνουν SMS στα κινητά τους και email ώστε να είναι ενήμεροι για την έναρξη της προανάρτησης.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, όλα τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί και ελεγχθεί από τον ανάδοχο -όπως λένε το κτηματολόγιο- θα αναρτηθούν σε μια πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του κτηματολογίου.

Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα μπορούν χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet να ελέγξουν αν υπάρχουν λάθη μέσα σε διάστημα δύο μηνών και στην περίπτωση αυτή να υποβάλουν αίτηση για επανεξέταση των στοιχείων.

Σε ό, τι αφορά την περιοχή μόνο του Δήμου Αθηναίων, όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει ακόμα την ακίνητη περιουσία τους μπορούν έως τη Μ. Δευτέρα να το κάνουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης της Αθήνας.

Από τη Μ. Δευτέρα και μετά το Γραφείο Κτηματογράφησης μετακομίζει στο Γαλάτσι, στα Ολυμπιακά Ακίνητα.

Ωστόσο, όσοι από τους ιδιοκτήτες χάσουν και αυτή την τελευταία ευκαιρία και δεν πάνε να τα δηλώσουν, μπορούν κατά τη φάση της προανάρτησης να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση πληρώνοντας το ανάλογο πρόστιμο.

Όσοι δεν το κάνουν τα ακίνητά τους θα χαρακτηριστούν «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα περιέλθουν στο Δημόσιο

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων δεν απαιτείται να μεταβούν στα Γραφεία Κτηματογράφησης μιας και όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.

Από την ημερομηνία έναρξης της προανάρτησης και για δύο μήνες, δηλ. από τις 22 Απριλίου έως τις 24 Ιουνίου 2019 οι ιδιοκτήτες μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) και μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή e- Κτηματολόγιο με χρήση των κωδικών Taxisnet να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των εγγραπτέων δικαιωμάτων που τους αφορούν και των αντίστοιχων ακινήτων, όπως αυτά έχουν συμπεριληφθεί στη βάση της προανάρτησης, ώστε να επαληθεύσουν την ορθότητά τους.

Στα στοιχεία εφόσον συμφωνούν με τα στοιχεία της προανάρτησης δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια. Στην περίπτωση που δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία ή διαπιστώνουν παραλείψεις, έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν ατελώς αίτηση επανεξέτασης στοιχείων, μέσα στην προαναφερόμενη ημερομηνία, είτε στέλνοντας e-mail στη διεύθυνση ad@proanartisi-athina.gr είτε με κατάθεση αίτησης στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στην Αθήνα στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου.