Λευτέρης Αυγενάκης : “Νέος εμπαιγμός αγροτών και κτηνοτρόφων”

265

Στην εξαίρεση 58 περιοχών της Κρήτης εκ των οποίων 31 στο ν. Ηρακλείου από την εξισωτική αποζημίωση και τον εμπαιγμό των αγροτών και κτηνοτρόφων από την Κυβέρνηση αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Στις δύσκολες ομολογουμένως οικονομικές συνθήκες που βιώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με τον υψηλό ΦΠΑ, τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο κίνησης, το αυξημένο κόστος σε φορολογία και ασφάλιση, το κόστος ζωοτροφών και το αυξημένο κόστος παραγωγής, καθώς και τις ζημιές στην παραγωγή τους λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ήλπιζαν στις ευρωπαϊκές ενισχύσεις ώστε να μπορέσουν να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις τους και να επιβιώσουν.

Όμως, η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία ήρθε εντελώς ξαφνικά και αιφνιδιαστικά και βάσει της οποίας αναρτά τους νέους χάρτες μειονεκτικών περιοχών για το 2019 και εξαιρεί μεγάλο αριθμό περιοχών ήρθε να γκρεμίσει και αυτή την ελπίδα των παραγωγών. Ειδικότερα, η εκ νέου οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών στην Περιφέρεια Κρήτης, έχει ως αποτέλεσμα 58 περιοχές της Κρήτης εξαιρούνται και πλέον δεν θα λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση. Πρόκειται για 31 περιοχές στο ν. Ηρακλείου, καθώς και 26 περιοχές στο ν. Χανίων και 1 περιοχή στο ν. Ρεθύμνου, οι οποίες μένουν εκτός της διαδικασίας και εξαιρούνται από το δικαίωμα εξισωτικής αποζημίωσης.

Η αιφνίδια αυτή απόφαση του Υπουργείου είναι αποτέλεσμα της μελέτης που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε αναθέσει και εκπόνησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών βάσει των επτά γεωφυσικών κριτηρίων που έθεσε το ίδιο το Υπουργείο, χωρίς, όμως, να ληφθούν υπόψη και κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, καθώς και τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της Κρήτης που είναι η ξηρασία και το πετρώδες του εδάφους.

Το αποτέλεσμα είναι ο αρμόδιος Υπουργός, φέρνοντας τη μελέτη στα «μέτρα του», μπόρεσε να καλύψει με έντεχνο τρόπο την καταστροφική πολιτική του προκατόχου του, ο οποίος ενώ είχε στη διάθεσή του 235.000.000 Ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων για την εξισωτική για τη διετία 2019-2020 θέλοντας να κάνει μικρο-πολιτική ενέταξε και πεδινές περιοχές στην διαδικασία με αποτέλεσμα να έχουν μείνει μόνο 160.000.000 για την επόμενη διετία.

Έτσι εξηγείται η … ξαφνική εξαίρεση περιοχών που έχει φέρει σε απόγνωση αγρότες σε όλη την Ελλάδα και η αλλαγή πολιτικής προηγούμενων χρόνων που όριζε τις μειονεκτικές περιοχές σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές λαμβάνοντας υπόψη και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η απώλεια για το Ν. Ηρακλείου, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, ποσού περίπου 4.000.000 Ευρώ.

Μάλιστα, η Κυβέρνηση συνεχίζοντας τον εμπαιγμό προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους, σε συνέχεια της αλλοπρόσαλλης πολιτικής τους, ο προηγούμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ε. Αποστόλου σε συνέντευξή του, λίγο πριν την αντικατάστασή του, είχε διαβεβαιώσει τους αγρότες πως εξασφάλισε από τον κρατικό προϋπολογισμό 340.000.000 Ευρώ για την επόμενη διετία για να καλύψει την απώλεια αυτή.  Ωστόσο, ούτε ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχει σχετική εγγραφή πίστωσης».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την σχετική απόφαση οριοθέτησης περιοχών με φυσικούς περιορισμούς;

  1. Έχει εξασφαλιστεί, όπως διαβεβαίωνε ο προκάτοχός σας, το ανωτέρω ποσό των 340.000.000 Ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη της εξισωτικής αποζημίωσης;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να συμπεριληφθούν στο χαρακτηρισμό μειονεκτικών περιοχών και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των περιοχών της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης και του ν. Ηρακλείου;».