Λευτέρης Αυγενάκης : Όραμα μας: να γίνει η Ελλάδα το πιο δυνατό τουριστικό brand στην Ευρώπη

377

«Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, το σπουδαιότερο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία, καθώς αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% του ΑΕΠ και πάνω από 23% της συνολικής απασχόλησης, τα οποία μεταφράζονται σε πάνω από 13 δις ευρώ έσοδα για την εθνική οικονομία, ενώ παράλληλα συνεισφέρει στη βελτίωση της τραυματισμένης εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό», τόνισε στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Θεματικός τουρισμός – Ειδικές μορφές τουρισμού … και Άλλες Διατάξεις» από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.  

Σημεία Τοποθέτησης:

 

  • «Η Νέα Δημοκρατία, την περίοδο 2012-2014, εφάρμοσε μία ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό η οποία υλοποιήθηκε σε τρία βασικά επίπεδα: νομοθετικό, αναπτυξιακό και επικοινωνιακό. Και πετύχαμε μια θεαματική αύξηση στον τουρισμό, τόσο στα έσοδα, όσο και στις αφίξεις.  Η ανοδική αυτή πορεία, συνεχίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και το 2015.
  • Με το νόμο 4276/2014 είχαμε ρυθμίσει μια σειρά σημαντικών θεμάτων, όπως τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του ποιοτικού και υψηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμού, και, βεβαίως, την ανάπτυξη των θεματικών τουριστικών εγκαταστάσεων και των ειδικών μορφών τουρισμού.
  • Το παρόν νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις για το θεματικό τουρισμό, την τουριστική εκπαίδευση και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Σε επίπεδο ουσίας και περιεχομένου δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα του θεματικού τουρισμού, ούτε δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του.
  • Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αν και βρήκε «στρωμένο έδαφος», όχι μόνο δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να προχωρήσει παραπέρα ο τουρισμός, αλλά έδρασε υπονομευτικά απέναντι σε κάθε επενδυτική προσπάθεια, σε κάθε πρωτοβουλία στον τομέα του τουρισμού.
  • Όπως συνέβη με όλη την ελληνική οικονομία, έτσι και ο τουρισμός υφίσταται τις συνέπειες της υπερ-φορολόγησης: αύξηση του Φ.Π.Α. στη διαμονή, από το 6,5%, στο 13%, αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, από το 13%, στο 24%, αύξηση του Φ.Π.Α. στις μεταφορές, από το 13%, στο 24%, αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, από το 26% στο 29%, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά και επιβολή φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
  • Η φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης επέφερε ένα πολύ σημαντικό χτύπημα στον τουρισμό. Και φυσικά, οι τραγικοί χειρισμοί της Κυβέρνησης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, έχουν υπονομεύσει την τουριστική κίνηση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
  • Για τη ΝΔ, ο τουρισμός είναι ένας από τους λιγοστούς τομείς της εθνικής οικονομίας, που παρά τη δύσκολη περίοδο της κρίσης εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστικός παγκοσμίως. Εξακολουθεί να παραμένει η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της οικονομίας και την έξοδο από την ύφεση. Η στρατηγική σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία, ενισχύει την ανάγκη να υπάρξει πολιτική δέσμευση και υποστήριξη στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, που θα οδηγήσει σε μια σύγχρονη Ελλάδα. Η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει πέντε άξονες παρέμβασης για τον τουρισμό:

 

  1. Προσέλκυση επενδύσεων

  2. Φορολογική πολιτική

  3. Χωροταξικός σχεδιασμός

  4. Δημιουργία χαρτοφυλακίου προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία

  5. Προβολή – προώθηση τουριστικού προϊόντος

 

  • Επίσης, η σημασία του ανθρώπινου παράγοντα είναι κρίσιμη: χρειαζόμαστε μία υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και κατάρτιση των ανθρώπων, των επαγγελματιών και των στελεχών του τουρισμού σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε και όχι σε ορισμούς και γενικόλογες περιγραφές που μένει το παρόν νομοσχέδιο».