Μαραθώνιος: Συγκλόνισαν οι πυρόπληκτοι! Το μήνυμα του Ηλία Ψινάκη

201

Ο φετινός Μαραθώνιος, είναι αφιερωμένος στους 99 συνανθρώπους μας που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στις φονικές πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου… Αυτό είπε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, πριν την εκκίνηση της κλασικής διαδρομής. Στο πνεύμα αυτό, οι πυρόπληκτοι από το Μάτι, έστειλαν το δικό τους, συγκλονιστικό μήνυμα.

Λίγο πριν ξεκινήσει ο Μαραθώνιος, βρέθηκαν σε ένα σημείο της αυθεντικής διαδρομής και τοποθέτησαν πανό, τα οποία αναφέρουν:

«Δίνουμε το δικό μας Μαραθώνιο και θα κερδίσουμε«, με το μήνυμα να είναι γραμμένο τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά.

Οι πυρόπληκτοι φορούσαν μαύρα ρούχα με μια μεγάλη κόκκινη καρδιά, μαύρα καπέλα και μάσκες. Συμβολικά, κρατούσαν ένα κλαδί ελιάς…

Οι πυρόπληκτοι και οι συγκλονιστικές εικόνες

πυρόπληκτοι Μαραθώνιοςπυρόπληκτοι Μαραθώνιοςπυρόπληκτοι Μαραθώνιοςπυρόπληκτοι Μαραθώνιοςπυρόπληκτοι Μαραθώνιος

Το μήνυμα του Ηλία Ψινάκη πριν ξεκινήσει ο Μαραθώνιος

Η φετινή διοργάνωση, όπως κάθε χρόνο, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης και βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, βαλκανιονίκη του στίβου στο άλμα εις μήκος.

Ωστόσο ο δήμαρχος Μαραθώνα , Ηλίας Ψινάκης, αφιέρωσε τη φετινή διοργάνωση και στη μνήμη των νεκρών από τη φωτιά στο Μάτι. «Φέτος ο Μαραθώνιος είναι πολύ ιδιαίτερος για εμάς μετά από αυτήν την τραγωδία που είχαμε με τις φωτιές στο Μάτι» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μαραθώνα, απευθυνόμενος στους αθλητές που συμμετέχουν στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, λίγο πριν από την εκκίνηση του αγώνα.

«Θα σας παρακαλούσα, επειδή το αφιερώνουμε στη μνήμη των 99 νεκρών, να κάνουμε ένα λεπτό σιγή στη μνήμη τους» συνέχισε ο Ηλίας Ψινάκης μέσα σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ορκωμοσία των αθλητών και δόθηκε το σήμα της εκκίνησης. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος προανήγγειλε τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει ο ΣΕΓΑΣ για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος σ’ αυτό το κομμάτι της διαδρομής: «Χάθηκαν ζωές, καταστράφηκε το περιβάλλον, ταλαιπωρούνται χιλιάδες άνθρωποι. Ο Μαραθώνιος δεν θα μπορούσε να μην ενδιαφερθεί για το γεγονός αυτό και να μη συμβάλει στο μέτρο που μπορεί. Νιώθουμε βαθύ σεβασμό στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν και γι’ αυτό προχωράμε σε μια πρωτοβουλία να αναδασώσουμε τη μαραθώνια διαδρομή. Πέρα από το ουσιαστικό, θα υπάρχει και μια συμβολική κίνηση την ημέρα του αγώνα, κάθε δρομέας θα κληθεί να φορέσει μια πράσινη μπαντάνα, προκειμένου να πρασινίσουμε εικονικά το κομμάτι της διαδρομής και του χρόνου να το έχουμε πετύχει κυριολεκτικά».