Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η εισήγηση για την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό!

29

Για την πορεία της πανδημίας μίλησε ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο τρίτης δόσης κατά του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό, λέγοντας πως το υπουργείο αναμένει την εισήγηση της επιτροπής

Για τη λειτουργία των σχολείων ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως το πρωτόκολλο που συζητήθηκε με την επιτροπή είναι συνδυαστικό, καθώς όπως είπε, υπάρχει πλέον ο εμβολιασμός και τα μέτρα. Όπως είπε το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για επιπλέον κλίνες στα νοσοκομεία για παιδιά που μπορεί να νοσήσουν και σχολίασε: «Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας επεξεργάζονται τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς αλλά υπάρχει και το plan b αν χρειαστεί».

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών σημείωσε πως είναι λογικό να φοβούνται οι γονείς, ενώ υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση: «Είμαστε σε συνεννόηση με τις παιδιατρικές ενώσεις». Σημείωσε πως ο εμβολιασμός του παιδιού «δεν είναι μόνο μια πράξη αλτρουισμού, αν εμβολιαστεί προστατεύεται και το ίδιο».

Ο κ. Πλεύρης ρωτήθηκε και για το γεγονός ότι όσοι έχουν κάνει τη μία δόση εμβολίου θα πρέπει να κάνουν rapid test με δικά τους έξοδα και απάντησε πως θα εξεταστεί, ώστε να μην χρειάζεται να το πληρώνουν οι ίδιοι.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς ανέφερε πως στόχος του υπουργείου είναι να διευρύνει το μοντέλο του εμβολιασμού και τόνισε ότι υπάρχει πλήρη επάρκεια εμβολίων για όλο τον πληθυσμό και σημείωσε ότι στους άνω των 60 έχει εμβολιαστεί το 79% του πληθυσμού.

«Στόχος το ποσοστό αυτό να αρχίσουμε να το πιάνουμε και στις νεότερες ηλικίες και να πλησιάσουμε το 80%», τόνισε, ενώ σχετικά με το γεγονός ότι τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να κλείσουν, σημείωσε πως ίσως να μην χρειάζεται να λειτουργούν όπως πριν. «Όταν αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα με τους ιδιώτες γιατρούς θα δούμε πως θα λειτουργήσουν τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι «οι κρίσιμες ηλικίες έχουν καλά ποσοστά εμβολιασμού αλλά αυτό δεν αρκεί».

Η τρίτη δόση του εμβολίου

Αναφέρθηκε και στην τρίτη δόση του εμβολίου λέγοντας: «Είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι με τις δυο δόσεις. Με βάση τις εισηγήσεις παρακολουθούμε ποιοι πρέπει να πάνε σε αναμνηστική δόση. Αυτοί είναι οι ανοσοκατασταλμένοι». Έσπευσε να σημειώσει πως αυτό που εξετάζει η επιτροπή είναι αν θα γίνει στους άνω των 60 και πότε, ενώ τόνισε ότι «εξαρτάται από την εισήγηση της Επιτροπής για το αν θα γίνει στον γενικό πληθυσμό η τρίτη δόση, αν κρίνουν οι ειδικοί ότι χρειάζεται θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε εισήγηση για αυτό το θέμα».

50+1 στα σχολεία

Σχετικά με το 50%+1 στα σχολεία σημείωσε πως υπάρχει ένα υγειονομικό και ένα εκπαιδευτικό πρωτόκολλο. Όπως είπε «η βασική αρχή είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά» και τόνισε πως πρόκειται για πρωτόκολλο ασφάλειας που «πρέπει να το εμπιστευτούν οι γονείς».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα πλαστά περιστατικά σημειώνοντας ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις: Αυτοί που κάνουν παρεμβάσεις στο σύστημα και αυτοί που δηλώνουν ψευδώς ότι έχουν νοσήσει. Για τους υγειονομικούς θα γίνεται τεστ αντισωμάτων, ενώ θα υπάρξει και συνεργασία και με τρίτες χώρες για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.