Μείωση φόρων – Οι εννέα φοροελαφρύνσεις

284

Αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου θα κλειδώσει ο οδικός χάρτης για την μείωση φόρων στην συνάντηση που θα έχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

 

Σήμερα ο νέος υπουργός Οικονομικών στη συνάντηση που θα έχει με τους δύο υφυπουργούς Απόστολο Βεσυρόπουλο (αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική και για την αξιοποίηση της δημόσιας  περιουσίας) και Θόδωρο Σκυλακάκη (με αρμοδιότητα στην δημοσιονομική πολιτική), θα κλειδώσουν αφενός την εικόνα της οικονομίας, από δημοσιονομική πλευρά και παράλληλα θα μπορέσουν να σκιαγραφήσουν με σχετική ακρίβεια τις αντοχές της οικονομίας. Δηλαδή μέχρι που μπορεί να πάνε οι μειώσεις φόρων.

Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός έχοντας μία συνολική εικόνα και κυρίως ακριβή θα μπορέσει να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στην Βουλή στις αρχές του επόμενου μήνα.

Στόχος είναι να υπάρξουν οι εξής παρεμβάσεις:

1.Μείωση φόρων: Στο σχέδιο προβλέπεται η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% που ισχύει σήμερα στο 9%. Επίσης θα μειωθεί και ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής από το 45% που είναι σήμερα στο 40%.

Το αφορολόγητο δεν αναμένεται να αλλάξει και θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 8.636 ευρώ. Η αλλαγή του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% θα αφορά εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ. Εν συνεχεία βέβαια θα θεσπιστούν τουλάχιστον πέντε ενδιάμεσοι συντελεστές έως το 40%, που θα είναι ο υψηλός συντελεστής.  Οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2020.

2.Το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί σε διάστημα δύο ετών.

3.Σταδιακή κατάργηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.

4.Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ.

5.Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20%, από 28% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πάει στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.

6.Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, από 10%, στο 5% από το 2020.

7.Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

8.Αναστολή του φόρου υπεραξίας.

9.Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η εξοικονόμηση ύψους 2 δισ. ευρώ θα προέλθει από τους εξής τομείς:

1. Από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών θα εξοικονομηθούν περί τα 200 εκατ. ή 12% του συνόλου. Σήμερα οι καταναλωτικές δαπάνες ανέρχονται στο 1,539 δισ. ευρώ και υπολογίζεται να μειωθούν κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ.
2. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των νομικών προσώπων της γενικής κυβέρνησης (ηλεκτρονικό εισιτήριο, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ) θα αποφέρει στο Δημόσιο ποσό κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.
3. Από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου θα προκύψει ποσό 140 εκατ. ευρώ.
4. Επίσης ποσό 140 εκατ. ευρώ θα βρεθεί από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
5. Από τον συμψηφισμό των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις,100 εκατ. ευρώ.
6. Από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο, ποσό 150 εκατ. ευρώ.
7. Από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα,100 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατ. ευρώ στην τετραετία.
8. Από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους, ποσό 150 εκατ. ευρώ.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει επαφές τις επόμενες ημέρες με εκπροσώπους της τρόικας και τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Επίσης θα βρεθούν στην Αθήνα για να μιλήσουν σε συνέδριο του «Economist», o πρόεδρος του EuroWorking Group, Χανς Φάιλμπριφ, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Πίτερ Ντόλμαν, και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα, Νικόλα Τζιαμαρόλι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr