Νέα μέτρα για καύσιμα, ρεύμα και φυσικό αέριο

100

Αυτά είναι τα νέα μέτρα για καύσιμα, ρεύμα και φυσικό αέριο

Πότε και σε ποιους θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν πρόσθετο πακέτο στήριξης για όσους πλήττονται από το «τσουνάμι» της ακρίβειας σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καύσιμα, τρόφιμα

Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση θα τα νέα μέτρα.

Νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με νέα οικονομικά βοηθήματα, τα οποία βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασίας από το Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία.

Οι ενισχύσεις που έρχονται

Για τις επιχειρήσεις προωθείται η αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στο 75% από 50% που ισχύει σήμερα, ανεξαρτήτως τάσης (υψηλή, μεσαία, χαμηλή).

Συζητείται και η παράταση της αναστολής πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση, η οποία λήγει στα τέλη Μαρτίου.

Στο τραπέζι είναι και η αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, αλλά και διεύρυνση των μέτρων στήριξης για τους αγρότες.

Επίσης σχεδιάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις στις τιμές βασικών προϊόντων και καυσίμων, ενώ θα ανακοινωθεί και το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα στους ασθενέστερους το Πάσχα.

Ποιους θα αφορά η επιταγή ακρίβειας

Η «επιταγή ακρίβειας», όπως την ονόμασε ο Πρωθυπουργός, αναμένεται να κινείται στη λογική του επιδόματος που δόθηκε τα Χριστούγεννα.

Να προβλέπει καταβολή επιδόματος 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑΜΕΑ καθώς και διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους περίπου 250.000 δικαιούχους.

Η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα στη Βουλή για ψήφιση και η «επιταγή ακρίβειας» θα δοθεί κοντά στο Πάσχα.

‘Ώρα αποφάσεων για την Ευρώπη.

Ενώπιον αποφάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, την οποία γιγαντώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, βρίσκεται η Ευρώπη.

Σε έκτακτη άτυπη Σύνοδο Κορυφής, καλούνται να συμφωνήσουν οι “27” σε ένα πλαίσιο μέτρων για την «μάστιγα» της ακρίβειας στις τιμές του φυσικού αερίου.

Στο τραπέζι βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η έκδοση ευρωομολόγου, κι ενώ η Γερμανία και η Ολλανδία φέρεται να έχουν σοβαρές ενστάσεις.

Η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου απορρόφησης των αυξήσεων στην ενέργεια, στη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης που ιδρύθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

 

 

 

 

 

πηγή newsit.gr