Νέα παράταση lockdown σε όλη την Ελλάδα προτείνουν οι “ειδικοί”

183

Με τους ειδικούς επιδημιολόγους να ζητούν άρση του lockdown μόνο αφότου τα νέα κρούσματα υποχωρήσουν και μειωθούν οι διασωληνώσεις και οι νοσηλευόμενοι, η παράταση της καραντίνας φαίνεται ότι θα είναι οριζόντια σε όλη τη χώρα

Με το σύνολο της επικράτειας να έχει μπει σε καθεστώς lockdown από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου (σ.σ. η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες είναι από τις 3 Νοεμβρίου) και το οποίο τυπικά λήγει στις 7 Δεκεμβρίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει νέα παράταση η οποία θα διαρκέσει αρκετές ημέρες ακόμη.

Επιδημιολόγοι, γιατροί και άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι το lockdown πρέπει να παραταθεί οπωσδήποτε και η κατάσταση να επανεξετασθεί στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ άλλοι βλέπουν ως «σταθμό» την 21η Δεκεμβρίου και εάν φυσικά μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας.

Την ίδια ώρα που δίνεται η μάχη στο μέτωπο της Υγείας, η οικονομία αποτελεί ένα δεύτερο, σημαντικό ζήτημα με τους εμπόρους, τους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες της εστίασης να θεωρούν δεδομένο ότι έχει χαθεί η περίοδος των Χριστουγέννων.

Εγκαταλείπονται σκέψεις για «lockdown δύο ταχυτήτων»

Οι όποιες σκέψεις που φαίνεται να υπήρχαν περί «lockdown δύο ταχυτήτων» αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε περιοχή (ενδεικτικά, η κατάσταση στην Αθήνα φαίνεται πολύ καλύτερη σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη) φαίνεται να μην υιοθετούνται και σύμφωνα με πηγές του Sputnik, το lockdown και η όποια παράτασή του θα είναι κοινή για όλη την επικράτεια.

Τα στοιχεία που οδηγούν σε αυτή την απόφαση είναι ότι οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) λειτουργούν ουσιαστικά ως μία, όπως έχει τονισθεί κατ’ επανάληψη από το Υπουργείο Υγείας, αφού έχει αναπτυχθεί κοινό σχέδιο μεταφοράς και διακομιδής ασθενών.

Επιπλέον, μπορεί σήμερα μια περιοχή να φαίνεται ότι «τα πηγαίνει καλά» και να παρουσιάζει λίγα κρούσματα, ωστόσο οι… εστίες μετάδοσης μπορεί να «φουντώσουν» ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Το κυριότερο, όμως, είναι πως κυβέρνηση και επιδημιολόγοι δεν θέλουν να φανταστούν ουρές έξω από καταστήματα με κόσμο να κάνει αγορές για τα Χριστούγεννα ή ακόμα και να ταξιδεύει σε άλλες περιοχές για να γιορτάσει με συγγενείς και φίλους.

Τι θα γίνει με σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση

Επιπλέον, το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων και επιστροφή των μικρών μαθητών στα σχολεία από τις 7 Δεκεμβρίου δείχνει πλέον ότι δεν αποτελεί απόφαση, αλλά ένα σενάριο που μέρα με τη μέρα αποδυναμώνεται, και, αντιθέτως, πως το κλείσιμο των σχολείων θα συνεχιστεί πέραν της συγκεκριμένης ημερομηνίας. Άλλωστε, από τις 20 Δεκεμβρίου, τα σχολεία μπαίνουν σε περίοδο χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου προσκρούει σε ένα μεγάλο θέμα που είναι ποια καταστήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν, δεδομένου ότι τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν άνοιγμα των εμπορικών κέντρων κι από την άλλη, ουδείς θέλει να αντικρύσει εικόνες με καταναλωτές να στέκονται χωρίς αποστάσεις στην «ουρά», έξω από μικρότερα καταστήματα. Επίσης, η αγορά -και μάλιστα στα περισσότερα αγαθά- κινείται αρκετά καλά σήμερα μέσα από τα λεγόμενα e-shops. Κατά συνέπεια και σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, το λιανεμπόριο δεν είναι στη άμεση προτεραιότητα ανοίγματος.

Για την εστίαση που υπήρξε μια συζήτηση για λειτουργία μόνο εστιατορίων και καφετεριών (σ.σ. όχι κλαμπ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης), οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να ανοίξουν, τονίζοντας ότι θα είναι καταστροφικό για τους ίδιους αφού στην παρούσα φάση, θα επιτρέπονταν ακόμα λιγότερα τραπέζια και πελάτες.

Επιβαρυμμένη η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως στη Δράμα, τις Σέρρες και εσχάτως και στην Πιερία, η διασπορά του κορονοϊού είναι υψηλή, με τις υγειονομικές μονάδες να βρίσκονται πάνω από τα όρια τους, ενώ νοσούν και αρκετοί υγειονομικοί.

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το περασμένο Σάββατο 28 Νοεμβρίου σε νοσοκομεία της πόλης και στη σύσκεψη που είχε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, αμφότεροι του ζήτησαν να παραταθεί το lockdown και το άνοιγμα να γίνει μόνο εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο κ. Ζέρβας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να οριστεί στην Πολιτική Προστασία ένα άτομο που να είναι εντεταλμένο ειδικά για τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και συντονισμός δράσεων, αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας και να επεκταθούν για όλο το Δεκέμβριο τα οικονομικά ευεργετήματα που ισχύουν σήμερα για τους επιχειρηματίες.

Τέλος, τόσο ο κ. Ζέρβας όσο και ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην ανοίξουν τα Δημοτικά Σχολεία τονίζοντας ότι θα είναι καταστροφικό στην προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων στην περιοχή.