Οι πραγματικοί αριθμοί της πανδημίας

317

Σε έναν πλανήτη που φαίνεται να μαστίζεται από έναν θανατηφόρο ιό, ο καθημερινός καταιγισμός πληροφοριών και η έκθεση του μέσου δέκτη σε έναν υπέρογκο αριθμό στοιχείων, που αφορούν τις επιδημιολογικές εξελίξεις, έχει αποφέρει φόβο και απαισιοδοξία σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που πλέον δυσκολεύονται να οραματιστούν την επόμενη ημέρα

 

Οι αριθμοί (κρουσμάτων και θανάτων), οι οποίοι παρουσιάζονται καθημερινά ως «μαύρες λίστες» από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι καθηλωτικοί και ανησυχητικά μεγάλοι ,θέτοντας τον παγκόσμιο πληθυσμό αντιμέτωπο με μια νέα απειλή και τον φόβο του θανάτου.

Είναι όμως οι αριθμοί που βλέπουμε και μας «βομβαρδίζουν» αδιαλείπτως τόσο δραματικοί όσο τείνουν να παρουσιάζονται ή απλώς δεν τους διαβάζουμε σωστά; Είναι οι 5.724 θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα ένα απύθμενα απαισιόδοξο τετραψήφιο νούμερο ή μια νέα μορφή επίκλησης των αριθμών αψηφώντας την στατιστική;

Με τον όρο πανδημία ταυτίζουμε την επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Η διασυνοριακή πανδημία του κορονοϊού της Γιόχαν (COVID-19) είναι η νέα πρόκληση που απειλεί ,σύμφωνα με τον ορισμό της πανδημίας, την ζωή του παγκόσμιου πληθυσμού.

Κι όμως! Οι  2.185.981 θάνατοι που έχουν σημειωθεί από τον τόσο θανατηφόρο ιό (όπως συνεχώς παρουσιάζεται) σε παγκόσμια πληθυσμιακή αναλογία των 7.800.000.000 ανθρώπων που κατοικούν τον πλανήτη αποτελεί… ΤΟ 0,02% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ (ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ 99,98%).

Έτσι, η νέα οικουμενική και τόσο πολυσυζητημένη πανδημία που απειλεί το σύνολο του πληθυσμού, τελικά έχει αφανίσει το 0,02%. Έτσι, μια απλή μέθοδος των τριών και η λογική πληθυσμιακή αναλογία κατάφεραν να συρρικνώσουν τον φαινομενικά μεγάλο αριθμό θανάτων που αναμασιέται με κάθε ειδησεογραφικό μέσο.

Συγκεκριμένο αυτός ο αριθμός εκμηδενίζεται ακόμα περισσότερο εάν αναλογιστούμε ότι στην πανδημία της μαύρης πανώλης (γνωστής και ως  «μαύρος θάνατος») είχε αφανιστεί το 22,2% – 44,4%  του τότε παγκόσμιου πληθυσμού (σημειώνοντας 100.000.000 – 200.000.000 θανάτους) έναντι του 0,02% που έχει αποβιώσει στην νέα αυτή πανδημία.

Βλέποντας λοιπόν τα νούμερα από μια πιο ουδετεροποιημένη οπτική και πάντα λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις σημαντικές παραμέτρους, όπως η αναλογία του πληθυσμού (της οποίας η αναφορά διαρκώς παραλείπεται) αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές εκτάσεις της σύγχρονης αυτής υγειονομικής κρίσης.

Εκτός από την αναφορά των θανάτων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συχνή και μη εξαιρετέα είναι και η αναφορά των κρουσμάτων. Ο πλανήτης Γη μετρά μέχρι στιγμής περίπου 101.505.932 κρούσματα συνολικά (με τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων να είναι συγκριτικά κατά πολύ μικρότερος και σε πολλές περιπτώσεις ,όπως στις ΗΠΑ, σχεδόν δυόμιση φορές μικρότερος) , δηλαδή… το 1,3% των συνανθρώπων μας έχει νοσήσει από τον ιό ,ενώ 73.191.075 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Πιο συγκεκριμένα, στον Ελλαδικό χώρο μετράμε (όπως προαναφέρθηκε) 5.724 θανάτους που έχουν προκληθεί λόγω της πανδημίας.

Με αυτό το νούμερο να στοιχειώνει την καθημερινότητα των υπόλοιπων 10.720.000 κατοίκων της χώρας, το ποσοστό θανάτων (σε πληθυσμιακή αναλογία) είναι… 0,05%, δηλαδή το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν καταφέρει να ξεγλιστρήσουν από την σκιά του θανάτου που έχει απλώσει ο κορονοϊός και να επιβιώσουν είναι 99,95%.

Όσο αφορά τα συνεχώς ανιχνευόμενα κρούσματα, η χώρα μας έχει καταγράψει τον αριθμό των 154.083 (1,4% του Ελληνικού πληθυσμού) με  142.136 συμπολίτες μας να έχουν αναρρώσει.

Έτσι λοιπόν, με μια σύντομη και ευκρινέστερη ματιά στους επίσημα καταγεγραμμένους αριθμούς των «μαύρων λιστών» με τα κρούσματα και τους θανάτους που «αναλυτικά» μας παρατίθενται σε καθημερινή βάση, μπορούμε να δούμε την σφαιρικότερη εικόνα της πανδημίας και το πραγματικό αντίκτυπο που έχει στην συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού (αφού ο ορισμός «πανδημία» αφορά αυτήν την πλειοψηφία) η οποία στο 98,68% της έκτασής της παραμένει ανεπηρέαστη από αυτόν τον «θανατηφόρο», «απειλητικό» και «αδίστακτο» ιό.

Τελικά το μόνο σίγουρο μέσα σε αυτή τη ρευστή σφαίρα αβεβαιότητας είναι πως οι αριθμοί έχουν φωνή και λένε πάντα την αλήθεια! Εσείς διαλέξτε πως θα τους ερμηνεύσετε, εάν θα εθελοτυφλήσετε μπροστά στις αποδείξεις τους ή θα αφουγκραστείτε το συμπέρασμά τους!

Στο τέλος της ημέρας οι αριθμοί παραμένουν αριθμοί και είναι οι μόνοι που αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Αυτοί λένε την αλήθειας, εμείς τους ακούμε;