Παγκόσμια έρευνα: Οι πολίτες ζητούν από τις κυβερνήσεις να προσφέρουν καλύτερες επιλογές στους καπνιστές

286

Η πλειοψηφία των ατόμων που καπνίζουν, θέλουν κάποια στιγμή, στο εγγύς ή στο πιο μακρινό μέλλον να κόψουν αυτή την βλαβερή συνήθεια.

Οι περισσότεροι εξ αυτών, έχουν στραφεί από το κλασικό τσιγάρο, σε εναλλακτικές λύσεις όπως είναι το ηλεκτρονικό ή τις συσκευές θερμαινόμενου καπνού. Και η πλειονότητα των ανθρώπων – ακόμη και στην Ελλάδα- ζητούν από τις εταιρείες καπνού, επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας.

Μια νέα έρευνα από την εταιρεία ερευνών IPSOS, αποκαλύπτει τώρα, πως το 77% των ενηλίκων συμφωνεί πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να ενθαρρύνουν άντρες και γυναίκες που σε διαφορετική περίπτωση θα συνέχιζαν να καπνίζουν τσιγάρα, να στραφούν σε καλύτερες εναλλακτικές. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ανέρχεται σε 84%.

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης την ισχυρή υποστήριξη των πολιτών ως προς τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν η καινοτομία και η τεχνολογία στην επίλυση αυτών των παγκόσμιων προβλημάτων υγείας: 86% όσων συμμετείχαν στην έρευνα (και 92% στην Ελλάδα) πιστεύουν ότι οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων οφείλουν να επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία, σχετικά με τα προϊόντα τους, προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας.

Παρόλα αυτά, μόλις το 27% στην Ελλάδα πιστεύει ότι οι Αρχές έχουν κάνει καλή δουλειά προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσβαση όλων στις τελευταίες εξελίξεις και την καινοτομία. Τέλος ζητούν οι κυβερνήσεις να βοηθούν τις πολλά υποσχόμενες λύσεις στα προβλήματα της δημόσιας υγείας.

Οι καπνοβιομηχανίες όμως, αποθαρρύνονται από το να καινοτομούν και ενθαρρύνονται ακουσίως να διατηρούν τα τσιγάρα στον πυρήνα του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Οι καπνιστές πλέον ζητούν να έχουν πρόσβαση σε ακριβή πληροφόρηση που θα βοηθά τις επιλογές τους.

Πηγή: iefimerida.gr