Παρέλυσε από το χιόνι η Βόρεια Ελλάδα και η “Σοφία” συνεχίζει την επέλαση

228

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική!

Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Σοφία», ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε ορεινές περιοχές όπως το Πήλιο, όπου χωριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη σε τμήματα της Εγνατίας Οδού, με την περιφερειακή ενότητα Πιερίας να απαγορεύει εδώ και ώρες, την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η Εγνατία είχε καλυφθεί από πάγο το απόγευμα και στο ύψος του Δερβενίου, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Λόγω της επικινδυνότητας του δρόμου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία φορτηγών στην Εγνατία, από την Χ/Θ 366+000 (Κ-25Α) Κόμβος Βαγιοχωρίου έως την Χ/Θ 394+000 (Κ-27) Κόμβος Ασπροβάλτας.

Με μικρές μόνο καθυστερήσεις πραγματοποιούνται οι πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου λειτουργούν εκχιονιστικά μηχανήματα.

Με δυσκολία, όπως αναφέρει στο δημοσίευμα του το Newpost.gr διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο νομό Θεσσαλονίκης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας της Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, γνωστοποιώντας δε ότι «αποφασίσαμε να κηρύξουμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νομό Χαλκιδικής».

Τονίζοντας ότι οι περιφερειακοί δρόμοι προς τα νοσοκομεία και το αεροδρόμιο είναι ανοιχτοί, ο κ. Στεργιάδης απηύθυνε έκκληση προς τους οδηγούς, “να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και να είναι εξοπλισμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο”.

Απηύθυνε επίσης έκκληση προς τους οδηγούς να αφήνουν μια λωρίδα κενή, ώστε «να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους τα 75 μηχανήματα-αλατιέρες που βρίσκονται στους δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας».

Ακόμα,ο κ. Στεργιάδης ανέφερε ότι τα προβλήματα που προέκυψαν στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι «πολλά οχήματα επιχείρησαν να ανέβουν την Καρδία, χωρίς να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες».

Το αποτέλεσμα ήταν η τροχαία να προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αποκλείοντας το ρεύμα του αυτοκινητόδρομου προς Χαλκιδική στο ύψος του κόμβου Αεροδρομίου και εκτρέποντας την κυκλοφορία των οχημάτων προς τη λεωφόρο Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Συνολικά 11 μηχανήματα-αλατιέρες (πέντε μικρές και έξι μεγάλες) έχει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ο Δήμος και παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται λόγω της έντασης της κακοκαιρίας “Σοφία”, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας, Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Τόνισε ακόμα ότι τα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης δίνουν περισσότερη έμφαση στις Βόρειες συνοικίες, όπως η Άνω Τούμπα, η Τριανδρία, τα Κάστρα, οι 40 εκκλησιές και η Άνω Πόλης. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ήδη έχει κληθεί το σύνολο του προσωπικού της καθαριότητας στο δήμο Θεσσαλονίκης, με ανάκληση αδειών, ώστε να “γίνουν αύριο και χειρωνακτικές εργασίες, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο και έτσι να μην έχουμε προβλήματα”, επισήμανε.

Απόφαση με την οποία θα παραμείνει ανοιχτό για όσο διαρκούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, το Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για παροχή στέγης και τροφής σε όσους έχουν ανάγκη, εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Χωρίς ρεύμα Πήλιο και Βόλος 

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση φαίνεται πως αντιμετωπίζουν περιοχές της Μαγνησίας εξαιτίας της κακοκαιρίας, καθώς χωρίς ρεύμα έχουν μείνει οικισμοί του Πηλίου, στην Πορταριά και στη Μακρινίτσα.

Στην περιοχή του Βόλου προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αγία Παρασκευή, αλλά και στην Πλατεία Χρυσοχοΐδη, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν για την αποκατάσταση των βλαβών.